Хакери откраднаха имената и мобилните номера на 2800 швейцарски полицаи

Хакери откраднаха имената и мобилните номера на 2800 швейцарски полицаи

Хакери откраднаха имената и мобилните номера на 2800 швейцарски полицаи

Неидентифицирани хакери успяха да се доберат до имената и мобилните телефонни номера на 2800 служители на кантоналната полиция в Берн, Швейцария, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Слабо място в сигурността на приложение, използвано от всички полицейски служители на техните смартфони, е дало на хакерите достъп до тези данни, обясни снощи полицейската говорителка Флурина Шенк.

„Имаше изтичане на данни, т.е. имената и телефонните номера на служители, които имат мобилни телефони, т.е. на всички“, каза тя пред обществената телевизия Ес Ер Еф (SRF).

Засега няма данни изтеклата информация да е била разпространена по-широко, смятат властите.

На 21 юли Националният център за киберсигурност (NCSC) информира бернската полиция за пробива в сигурността на приложението „МобайлАйрън“ („MobileIron), но въпреки че проблемът беше бързо разрешен, информацията вече беше изтекла.

„МобайлАйрън“ е приложение, широко използвано в много страни. То позволява на служителите на компания или администрация да се свързват при гарантирана сигурност чрез мобилните си устройства със сървърите на работодателя.

Бернската полиция казва, че няма представа кои са извършителите на кражбата на данни, но е започнала наказателно производство.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *