Христо Иванов веднага да подаде оставка. Заради принципите, които манифестираше миналото лято

Христо Иванов веднага да подаде оставка. Заради принципите, които манифестираше миналото лято

След публикация на “Гласове” стана ясно, че министърът на правосъдието и вицепремиер Христо Иванов е лишен от адвокатски права и наказван многократно от адвокатската колегия заради дисциплинарни нарушения. От Министерството на правосъдието се опитаха да омаловажат скандала, като разпространиха информацията, че правата на министъра са отнети заради неплатен членски внос, което нямало отношение към работата му на министър.
От законова гледна точка може и да няма проблем, но от морална със сигурност има. Още повече, че новоизбраният служебен министър беше активен участник в протестите миналото лято, които формално започнаха от назначението на един човек, който морално не отговаря за поста. Протестиращите издигнаха лозунги за справедливост, честност и спазване на правила в политиката. Да излъжеш за професионалната си биография, посочвайки, че си адвокат, вписан още през 2002 г., каквато е официалната информация, публикувана в сайта на президентството, но да премълчиш многократните наказания, които впрочем са рядкост, и фактът, че в момента си с отнети адвокатски права, не е дреболия, предизвикана от разсеяност.Става дума за най-обикновена лъжа.
Освен това излиза, че според Министерството на правосъдието неплащането на вноски към дадена организация, на която си член, не е голям проблем, а от тук до идеята, че неплащането на данъци и осигуровки е почти в реда на нещата, има само една крачка. Христо Иванов е бил член на една професионална общност и е показал своята нелоялност и нехайство към нея. Днес има претенциите да бъде министър, който по Конституция е длъжен да спазва законите и да защитава интересите на всички български граждани, т.е. на цялата общност. Ако в малкото не е бил верен, как ще бъде в голямото, питаме ние?
Забележете, че самата адвокатска гилдия е преценила, че нейният член Христо Любомиров Иванов няма право и не може да бъде избиран в нейните органи. Колегията го е наказала за това, че не спазва вътрешните й правила, а от Министерството и самият министър се опитват да ни убедят, че това е дреболия.Между другото, адвокатската колегия е една от най-сериозните и авторитетни професионални гилдии в България, членуването в която не може да бъде формалност, ако истински упражняваш професията си.
Това повдига въпроса и за професионалната компетентност на г-н Иванов,
който очевидно дори не е бил и адвокат в последните десет години, както лъжат в сайта на президентството. Това, че е работил в неправителствения сектор буди повече съмнения относно компетентността му, а бихме казали и почтенността му. Не е тайна за никого, че НПО-тата в България са един от източниците на най-голяма корупция, непрозрачно разпределение на проекти и, най-важното, неефективно управление на огромни финансови средства.
Всъщност оправданието от страна на министъра и неговите пиари само влошава положението му, защото издава пълното неразбиране на г-н Иванов относно значението и смисъла на властта и отговорностите, които поема с министерския пост.
Убийствената ирония във всичко това е, че става дума за правосъдие, не само като система и власт, но и като висша идея за справедливост и непреходна ценност.
Ако Христов Иванов иска да излезе поне с малко чест от тази доста неприятна ситуация, би трябвало моментално да подаде оставка. Така ще даде нагледен пример, че е имал донякъде основания да я иска от други, които е считал за негодни в морално отношение за даден пост.
Или, според златното правило в етиката, да постъпва така, както иска от другите да постъпват. Явор Дачковhttp://glasove.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *