Хр. Иванов уволни главния секретар на МП след отказ да фалшифицира публичния регистър на НПО

Хр. Иванов уволни главния секретар на МП след отказ да фалшифицира публичния регистър на НПО

Късно снощи, след като медиите разпространиха информацията, че фондацията на служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов „Български институт за правни инициативи“ системно е нарушавала законовите изисквания за прозрачност във финансирането, министърът е уволнил главния секретар на ведомството Петър Керански, съобщи БГНЕС.
Според източници от МС причина за уволнението е категоричният отказ на Тодор Керански да фалшифицира Публичния регистър на НПО в обществена полза и да впише със задна дата отчетите на министерската фондация.
Министърът и активист на близката до правителството организация „Протестна мрежа“ е упражнил натиск и върху директорката на Публичния регистър, след като беше публикувана информацията, че фондацията на настоящия служебен министър Христо Иванов в продължение на цели три години не е изпълнявала законово задължение за прозрачност и не е представяла своите финансови отчети в Публичния регистър при Министерството на правосъдието.
Източници от Министерството на правосъдието разкриха, че късно следобед в четвъртък Иванов е извикал и директорката на Публичния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, пише Хаштаг-БГ.
Според източника на Хаштаг той я заплашил с уволнение, ако не впише със задна дата отчетите на фондацията му.
Министърът твърдял, че отчетите са били изпратени навреме, но не били вписани в регистъра по вина на служителите.
Срокът за подаване на отчетите изтича на 31 май и броени дни след това те могат да се видят в интернет сайта на Министерството на правосъдието.Публикувани са в срок и отчетите за 2013 г., които трябваше да бъдат депозирани до 31 май тази година.
В случая обаче става дума за „забавяне“ на само на последния доклад за 2013 година, а за отчетите за три години назад.Glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *