Ще съдя Община – Варна за удавената си майка в „Аспарухово”! Татко, седнал на бордюра, държал мама в прегръдките си и плачел…

Ще съдя Община – Варна за удавената си майка в „Аспарухово”! Татко, седнал на бордюра, държал мама в прегръдките си и плачел…

Решението да напища това писмо взех, когато мутрата от Стара Загора прегази малкото дете.Пиша го сега, с доста закъснение. Казвам се Ангел Ангелов. Живея в къща на ул. „Гривица” 19А във варненския кв. „Аспарухово”. Загубих майка си – Иванка Колева Пенчева, в потопа на 19 юни. Само щастлива случайност спаси съпругата и баща ми. Три седмици след трагедията продължавам да срещам съседи и съграждани, смазани от мъка. Заради тях, заради себе си и заради всички ненаказани досега случаи на невинно загинали хора, съм решил да търся справедливост.
Не искам трагедията в Аспарухово да завърши с липса на виновен така, както няма виновни за удавените с кораба „Хера”, нито за пострадалите в село Бисер, нито за показните убийства, нито за убитите от луди баровци с луксозни лимузини невинни хора по пътищата. Много нещастия станаха заради престъпно бездействие, и престъпно управление на местно, общинско и държавно ниво.Какво се случи в моя дом на 19 юни?
Родителите ми живеят в с. Крива река през лятото, но в онзи ден бяха дошли за пенсиите си във Варна. Майка ми е на 70 години, баща ми – Стоян Георгиев Пенчев, е с 1 година по-малък от нея. Стаята им се намира на приземния етаж на ул. „Гривица” 19А.
В злополучната вечер бях на работа до късно в „Терем”. Когато дъждът понамаля, тръгнах. По пътя жена ми се обади и каза, че се качват на втория етаж, защото долу се пълни с вода. От там нататък не можах да се свържа с тях. Наближавайки Аспарухово, видях, че от насрещното движение излизат коли. Стреснах се. Помислих, че някой се е объркал, но после имаше и втора, и трета кола – разбрах, че има задръстване. Минах през магистралата и влязах в Аспарухово през Боровец. Научих страшната вест по пътя.Баща ми се обади, гласът му трепереше: „Майка ти загина”. Спрях, не можех да карам. Попитах от какво. Каза, че се е удавила.
Влязох в квартала. Оставих колата на високото и слязох пеша. В Аспарухово беше като след война. Каменната ограда на къщата ми беше разрушена. В двора имаше кал, наноси, дървета. Качих се горе, видях майка ми положена на леглото. Баща ми и жена ми стояха до нея безмълвни. Дъщеря ми също я нямаше, тя тръгнала през моста пеша. Обадих й се, защото се притесних. Тя изпадна в шок.
Едва на следващия ден вече можех да мисля трезво и разбрах какво е станало. Когато се прибрала от работа, съпругата ми слязла на приземния етаж при родителите ми. Видяла, че водата започва да се покачва и тръгнали нагоре по стълбите. Жена ми вървяла напред, баща ми след нея, а майка ми след тях. В един момент баща ми се обърнал и видял, че майка ми я няма. Предполагаме, че се е върнала да затвори прозорците. Баща ми се върнал да я търси, но изведнъж водата рядко се вдигнала (10 см са оставали до тавана) и го изхвърлила. И той щял да бъде повлечен от вълната , но се е хванал за вратата и жена ми му помогнала да се измъкне. Явно тялото на майка ми е минало покрай него. Когато водата паднала до кръста, той се върнал да търси майка ми в стаята, като минал през съседите – разбил вратата и счупил прозореца.
Един пожарникар му казал, че до бордюра, на 100 метра от къщата, има жена. Не повярвал, че може да е тя, но излязал. Комшиите разказаха, че седнал на бордюра, държал я в прегръдките си и плачел.
Сега се води дело срещу неизвестен извършил. Как ще е неизвестен извършителят?! Управата, цялата досегашна управа на „Аспарухово” е виновна! Защо чак сега кметът разрушава незаконните постройки?! Има виновни и за незаконната сеч, а още по виновни са тези които покровителстват така наречената законна сеч.Специалисти ка казват, че едно дърво спира много литри вода литри вода. А над Аспарухово изсечената гора е образувала мини язовири.
Двете дерета са затрупани от клони и тиня. Аз съм роден в Аспарухово и си спомням,че деретата се чистеха ежегодно.Сега предполагам, че пак се отпускат средства, но те някъде потъват. Това, което заля Аспарухово беше приливна вълна от вода събирана дълго време, и е глупаво и нагло ,някой да се оправдава с природата.Аз лично чакам следствието и прокуратурата да си свършат работата.
След което ще търся по съдебен път отговорност от Община Варна. Нека тя да посочи отговорните за престъпното управление. Ако приемем, че сегашният кмет не е виновен, защо след като взе властта не потърси отговорност от този, който е оставил лошото наследство? Или отговорност не се търси, защото и сегашният, и предишният, и по-предишният са едни и същи?Има много пострадали хора в квартала, които не търсят спрадевливост, защото ги е страх. Казват ми: „Ачо, не се занимавай, ще имаш проблеми с общината, няма да ти възстановят щетите!”. Не ме е страх, защото всъщност най-голямата ми щета е невъзстановима.
Искам да използвам случая и да се обърна към младите хора от цялата страна – онези, които безкористно помагаха на пострадалите в Аспарухово. Да ги призова да направят своя организация и да застанат на кормилото на държавата. Смятам, че както безкористно помагаха на нас, така безкористно ще управляват и държавата. Младите хора трябва да се борят за тази страна! И сега ако допуснем хората били във властта през последните 24 години, да ни управляват отново,………ТОГАВА БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ!С уважение
Ангел АнгеловAfera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *