Явор Дачков: Бареков да каже всичко за Борисов. Или да замълчи завинаги

Явор Дачков: Бареков да каже всичко за Борисов. Или да замълчи завинаги

Има една тема в българската политика, която ми се струва по-важна от всички останали. Темата за криминалното минало и криминалния манталитет на Бойко Борисов, който успя без никаква съпротива да реализира в политиката онова, което е научил в бандитските си години. До голяма степен той унищожи политиката. Не защото е гениален, а защото почука на отворена врата. Почти не срещна съпротива, а лично за мен най-изумителното нещо продължава да бъде гербаджийството – къде скрито, къде открито – на хора, които през годините са гласували за СДС и ДСБ. По-лошо – на онези от тях, които се мислят за български елит, а по време на протестите през миналото лято дори се самообявиха за такъв. Именно тези протести направиха днешното завръщане на Борисов във властта възможно, а същите хора, които ни надуха главите с крясъци и патос срещу олигархията, мафията и т.н., днес мълчаливо наблюдават явния съюз между Борисов, Пеевски и Доган дори без помен от скандализирано гражданско чувство. Изведнъж в обществото ни през медиите се настани едно предизвестено примирение, че Борисов се завръща на бял кон и не само, ами се кани отново да бъде министър-председател. След като вече беше такъв, видяхме какво може и как успешно предсрочно приключи мандата от страх да не бъде пометен от най-масовите протести от 1997 насам. След разпада на коалицията между ДПС и БСП и завоя на Доган към Борисов, отляво също започнаха да се разсейват по темата „Борисов”, изправени пред далеч по-важния за тях лидерски въпрос и пътя на БСП от тук нататък, а така наречените реформатори от „България на гражданите”, ДСБ и СДС очевидно са решили да загинат като патерица на Борисов. При това – неслучила се патерица, защото е много вероятно това поведение да ги остави извън следващия парламент.
Стана така, че Николай Бареков, който бе основно пропагандно острие на управлението на ГЕРБ, днес е единственият български политик, който поставя въпроса за истинския образ на Бойко Борисов във фокуса на общественото внимание. Въобще не ме интересуват мотивите и метаморфозите на Бареков, а само дали онова, което казва, е истина или лъжа. Правя тази уговорка, защото в мрежата мнозина от приятелите ми обикновено приемат думите на Николай Бареков с насмешка. Лично за себе си отдавна съм приел правилото да обръщам внимание не върху въпроса „Кой говори”, а да се фокусирам върху: „Какво казва”. Николай Бареков определено има какво да каже за Бойко Борисов. Няма съмнение, че информацията за лидера на ГЕРБ е събирана методично от Цветан Василев, и то години наред, и то от надеждни източници. Няма и съмнение, че Николай Бареков, който влезе с летящ старт в българската политика с помощта на Василев, се е подготвил подобаващо и си е написал домашното. Стига да се реши да говори истината, а не да се прави на палячо като Яне Янев, който щеше да уволнява бившия премиер, да извозва с камионетки Цветанов и сие и въобще да декриминализира прехода…
Казвам това, защото в ефира на Нова телевизия в неделя сутринта Бареков направи сериозна заявка да говори за Борисов онова, което знае, и прозвуча доста силно (направи впечатление фактът, че във вечерните новини на телевизията изказването му не бе отразено дори с кратък бланк).
От политическа гледна точка това е най-верния път на ББЦ към 43-тото народно събрание. В последните дни почти всички започнаха да отписват формацията на бившия журналист и настоящ евродепутат, а коалиционните му партньори да бягат панически, след като Цветан Василев бе прогонен от Доган, Борисов и Пеевски. Вярно е, че на изборите за Европарламент „България без цензура” пръсна огромни пари, предимно за реклама, по-малко и за купуване на гласове, но също така е вярно, че много хора гласуваха по убеждение за Бареков, който направи истинска кампания, обикаляйки неуморно градове, села и паланки. Ако той запази равновесие и продължи с изобличителната си линя срещу Борисов и Доган, има всички шансове да влезе в парламента и да разбърка предначертания план за управление между ГЕРБ и ДПС. Разбира се, има голяма вероятност да се извърти, за да се намести при тях, но това ще бъде много трудно, ако направи кампанията, която ще му осигури влизането в НС. Това обаче са политическите аспекти, които не са толкова важни. Важното е дали истината за Бойко Борисов ще излезе наяве така, че всички да я чуят, за да направят истински информиран избор. Всеки, който я казва, трябва да бъде насърчаван и подкрепян, защото в случая не става дума за обикновена политическа игра, а за завръщането на власт на обикновени бандити.
Ще завърша този коментар с припомнянето на едно писмо, което получих от затвора и което съм публикувал неведнъж. Човекът е бивш бодигард на Бай Миле от групировката СИК и твърди, че нещата, които говори, е видял с очите и чул с ушите си. В момента е осъден по делото „Килъри” заедно с други хора, осведомени за тъмната страна на Борисов, от две съдебни инстанции на доживотен затвор в скалъпен процес, без сериозни доказателства и при грубо нарушение на правните процедури. Не ме пуснаха да направя интервю с него, въпреки че и той, и аз имаме това право. Казва се Васил Костов и ми написа следната история, която след това бе потвърдена от най-различни свидетели, защото на всичкото отгоре миналото на Борисов в СИК не е никаква тайна. Върху това е моята фиксация и не мисля, че е смислено да си губим време в политически анализи и въпроси от рода на „Кой?”, преди да сме изчистили ето това:
„Искам да ви разкажа как като охрана на Бай Миле съм присъствал на срещи, при които Младен Михалев-Маджо и Бай Миле даваха поръчка на Бойко Борисов да бъдат сплашвани, бити и пребивани хора. Присъствал съм и на среща, при която Бай Миле, Маджо и Бойко Борисов взеха решение да ме изпратят до Турция, за да занеса някакви работи.
Не ми обясниха за какво става въпрос (впоследствие разбрах, че това са хапчета каптагон). Мога да посоча точно кога се случи това, дори къде бях отседнал в Турция. Като дойдоха хората в Турция, започнаха да ми обясняват как ще се заплаща в бартер с хероин за България.
В Турция останах няколко дни, за да проверят качеството на това, което им закарах. Дадоха ми огромна сума пари в долари. Обадих се на Бай Миле – притесних се за минаването през границата с толкова пари. Той ми каза, че няма да има проблеми. Дори ме накара да му купя и цигари от безмитния магазин. Никой не провери колата както на отиване, така и на връщане (освен документите на граничния пункт).
Когато се прибрах от Турция, казах на Бай Миле, че тия хора, с които се видях, са ми обяснили как ще стане работата – канали и други такива работи.
Бай Миле ми каза, че са помислили, че аз съм човекът на Бойко Борисов.
Мога да разкажа подробности как точно се очакваше да се прави бартера – трафика.
Искам да кажа, че досега мълчах, защото вярвах на съда, но се оказа, че такъв няма и че ни осъждат по нареждане на Бойко Борисов, за да замълчим завинаги.
Искам независима прокуратура и ако мислите, че ви лъжа, съм готов на очна ставка с Бойко Борисов.
Мога да ви разкажа доста по-сериозни неща, свързани с Бойко Борисов, Бай Миле, Маджо и други от СИК.
1. Канали
2. Дрога
3. Цигари
4. Черно тото
5. Казино
6. Банки
7. Оръжие за други страни, както и износ на горива.
И още по-сериозни неща. Има още живи свидетели.
Бойко Борисов лично даваше указания на Венци Стефанов, Маджо, Бай Миле как да издирват сина на Венци Стефанов. Доста хора пострадаха тогава. Мога да ви кажа колко точно пари са дадени за откупа и откъде са взети.Васил Петков Костов (има и подпис)Част от свидетелските показания на Васил Костов по време на процеса срещу него, които никоя институция не си направи труда да провери:„Бойко Борисов стана главен секретар и генерал с парите на сръбския наркобос Сретен Йосич. Влизането на Борисов в МВР е струвало 400 000 долара”, твърди един от съдените по делото „Килърите” Васил Костов-Кеца. „Думите към Сретен Йосич на хора от СИК бяха: Имаме едно момче, ще го направим някакъв в полицията, да слуша”. За поста му тогава лобираха хора от групировката СИК”, разказа Костов.
Той заяви, че по времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР контрабандните канали са работели на пълни обороти, защото ги оглавявали негови хора.
„Борисов чрез доверени лица контролираше контрабандните канали за цигари и дрога по времето, когато бе главен секретар на МВР, а Румен Николов-Пашата беше редовен гост в къщата му в Банкя.
Борисов стана главен секретар на МВР на 1 септември 2001 г., тогава имаше атентат срещу Бай Миле и аз бях потърпевш, затова няма да го забравя”, каза още Костов и допълни:
„Питайте го дали преди това се е виждал, дали е ходил в къщите на някои от групировката СИК.
Питайте го, след като стана главен секретар, кой поддържаше връзката между бившата СИК и него, как ходиха у тях в Банкя.
Питайте го също г-н Борисов за отвличането на сина на Венци Стефанов. Той не даваше ли информация към господата от СИК – как, кого и към кого ги насочваше по-скоро да търсят”, каза още Васил Костов.
„Трафикът на дрога и контрабандата на цигари са допирната точка между СИК и сръбския наркобос. А Бойко Борисов добре познава основателите на трибуквената групировка.Бойко Борисов и СИК принудиха Славчо Христов да им прехвърли собствеността върху СИБАНК”,
твърди още той.
„Връзките на Борисов с остатъците от СИК продължават и до днес”, категоричен е подсъдимият Костов.
Вече обаче става въпрос „не за приятелства, а за завладяване на бизнес”, като по думите на Костов Борисов е тясно свързан с лица от престъпния свят като Маргините, Маджо и Евелин Банев-Брендо.Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *