БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория – ЛЪЖА И МИСТЕРИЯ

БНБ разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория – ЛЪЖА И МИСТЕРИЯ

УПРАВАТА НА БНБ ХВЪРЛЯ ПРАХ В ОЧИТЕ НА ПУБЛИКАТА
В момента, в който изтече това съобщение, много хора като мен усетиха прилив на оптимизъм. Най-после банковата машина се раздвижи и може би….Много красиво звучаха думите на Искров и неговите хора: „В интерес на институциите и на техните длъжници по кредити, КТБ и ТБ Виктория да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити към банка, поставена под специален надзор, от сметки при същата банка на кредитополучателя, на негови съдлъжници или на негови поръчителита”.
Много скоро оптимизмът ми „улетя”, както казват в ботевградско. Едни млади момчета, които разбират от пари и банки ми обясниха, че всъщност банката нищо не е решила. И до момента плащането по кредитите е позволено, дори желателно. И до сега кредитополучателите, ако имат пари в същата банка могат да ги използват за погасяване на кредита си. А днес просто БНБ каза, че освен тези кредитополучатели-длъжници на КТБ, кредитите могат да се погасяват и от солидарните длъжници и поръчителите по кредитите. Да, така е. Но нали законът /банковият/ третира по еднакъв начин длъжника по кредита и солидарните длъжници? Нали се наслушахме как длъжници не плащат и тогава солидарните изведнъж плащат всичко.
… Тогава какво реши БНБ, да хвърли прах в очите на хората и да покаже, че след вчерашните обвинения и сериозни предложения на експерти като Хърсев, на омбуцманът, работодатели, синдикати, вече работи или просто тези хора /управляващите финансовата система/ ни мислят за откровени глупаци. И това на фона на разрешението квесторите да заличат обезпеченията по кредити към КТБ и ТБ Виктория при частично или пълно погасяване. При пълно –добре. Но при частично??? Кой е този свръх компетентен квестор, който ще реши кое обезпечение вече не е нужно на закъсалата банка? Май си говорим за едни хора, които имат правото да разпределят баницата преди тези , за които е предназначена баницата дори да са я видели.
И ако трябва решението на БНБ да бъде представено с едно изречение, то това е: БНБ ни разреши да пресичаме на зелено.Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *