БНБ спасява незаконно парите на Вежди Рашидов и отбрани фирми

БНБ спасява незаконно парите на Вежди Рашидов и отбрани фирми

Важно за читателя – знае ли той по закон кои влогове са защитени?
Законът гарантира САМО суми до 100 000 евро на едно лице. Не гарантира сметки на някои юридически лица, фирми, инвестиционни, осигурителни и др. фондове, инвестиционни посредници и т. н.
Тоест, милионите – два или три – на Вежди Рашидов в КТБ, за които той се оплака, не са защитени, с изключение на сумата до 100 хил. евро.Но и това е под въпрос.
Защото законът НЕ гарантира сметки на физически и юридически лица с привилегировани лихвени условия. Какво означава това? Тоест, вие сте внесли сума 100 000 лв. и сте подписали договор за по-висока лихва, примерно 7,5 %, при положение, че стандартната годишна лихва на банката е примерно 6%.
Дори само за половин процент повече при такъв договор, по закон държавата не може да защити влога ви. Въпреки че сте под 100 000 евро, вие сте се договорили по различен начин. НЕ СТЕ защитени от закона.
КТБ даваше висока лихва на специалните си клиенти по 8-9% годишна, дори по 10% за някои избрани. Тоест – по закон държаватане може да им защитава влоговете,
те изгарят. При фалит или несъстоятелност, изплащат ОБЩО 196 000 лв. – равностойност на 100 хил. евро, само за едно лице.
И няма законово установен срок в който трябва да ви бъдат възстановени парите.
Парите на изпадналите в тази ситуация НЕ се олихвяват.
Законът е суров и относително справедлив, но няма да бъде спазен, защото, парите са на разни политически милионери. И така, ето как БНБ сгази закона и каква схема измисли, за да го заобиколи.
Какво предприе централната банка, за да спаси парите на избрани фирми, също и на избрани вложители в КТБ като Вежди Рашидов?
Най-напред, още преди банката да бъде обявена в несъстоятелност и да й бъде отнет лицензът, квесторите въведоха по-нисък, стандартен лихвен процент за всички сметки. Тоест отмениха високите лихвени проценти и особените договорености. Така влогът на Вежди Рашидов, който със сигурност е бил с най-високата лихва,е подготвен да бъде спасен.
Но това не е достатъчно, не е съвсем издържано юридически. А и това засяга по-малките сметки на избрани клиенти, а влогът на Рашидов (и др. като него) е прекалено голям,затова е измислена друга схема
БНБ се е загрижила и за десетки и стотици фирми и вложители, вероятно все отбрани хора. Както съобщи управителят Иван Искров, БНБ ще прехвърли сметките на тези отбрани фирми в друга банка – „Креди Агрикол”, която е купена неотдавна от КТБ, и която била в добро състояние и с добри практики.
След това БНБ ще национализира здравата банка „Креди Агрикол”. Защо БНБ ще национализира здрава банка? За нея никой не е искал да се въвеждат квестори и помощ, тя остана незасегната от паниката. Но е дъщерно дружество на КТБ. То е част от активите й, може да бъде продадена за да покрие КТБ някакви задължения и т. н.
Вместо това БНБ решава да сложи ръка върху нея. Защото само така може да спаси парите на Вежди-Рашидовци и отбрани фирми.
Както каза Искров – щели да преместят „добрата част” от КТБ в „Креди агрикол”, а „лошата”, свързана с фирми на Цветан Василев, ще остане в КТБ, на която отнемат лиценза и я обявяват в несъстоятелност.
Нещо като наказателна акция срещу Василев (започната от медиите на Пеевски и прокурора Цацаров). Тепърваще стане ясно в тази черна дупка
кой какво е източвал и кой какво иска да спечели – това е друга тема, тук сега е важно да се види какво прави БНБ.
С този ход БНБ едновременно обслужва Пеевски и хората около него, а също, защитава сметките на отбрани фирми и вложители в КТБ, което държавата няма задължение да прави.
По закон държавата трябваше да защити влоговете до 100 хил. евро на физически лица и да остави акционерите на КТБ да се оправят, дали ще фалират, дали ще търсят помощ от чужбина, тяхна си работа. Възможно е и държавата да подкрепи разклатена банка – тя фактически не е фалирала, просто е в ликвидна криза, от която може и да излезе по различни начини.
БНБ обаче не оказа нужното съдействие далеч по-рано – да предотврати паниката и попречи на събитията с КТБ. На практика БНБ съдейства за събарянето на една банка и създаването на паника,която се пренесе и в друга банка.
Сега БНБ ще избере кои кредити на фирми да останат в КТБ с отнетия лиценз, кои да се прехвърлят в новата банка, подкрепена с държавни пари. Тоест – който има да дава на КТБ, може да почерпи, защото неиздължени и лоши кредити може да се обезценят и да се изкупят за 1/4 до 1/3 от цената си. А който има да взима от КТБ, също ще почерпи, като си вземе парите от държавната “Креди Агрикол”.И Вежди-Рашидовци, естествено, ще почерпят.
Операцията по спасяването на избраните, които законът иначе не защитава, ще стане с държавни пари и може да изкара държавния бюджет на червено. Фондът за гарантиране на влоговете и др. средства ще отидат за тази цел.
Това е накратко схемата, измислена от сценаристите на случилата се банкова криза. Всеки да си прави изводите и да си припомни кой, как, кога и с какво е участвал в екшъна.Иван БАКАЛОВwww.e-vestnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *