БНБ я няма, Искров е за украса, задава се финансова криза

БНБ я няма, Искров е за украса, задава се финансова криза

На 17 юни БНБ пусна официално съобщение, в което се казва:
„…БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.”
Поводът за това съобщение са започналите медийни атаки от вестниците на Пеевски срещу Корпоративна търговска банка. В резултат пред клоновете на банката се бяха наредили хора на опашка, които да си теглят парите.
Само три дни бяха нужни КТБ да рухне. Не три месеца, не месец, а три дни.
На 20 юни на обяд БНБ подстави КТБ под специален надзор. Шефът на БНБ Иван Искров обяви на пресконференция на обяд: КТБ не е фалирала, всички операции са консервирани…” (каквото и да значи това). След три месеца банката щяла „да възстанови обслужването и извършването на операции”. Да, ама, след още 2 дни положението не изглежда толкова розово. Започнаха объркани и противоречиви съобщения как ще спасяват банката – ту като я национализират, ту като оставят акционерите да намерят капитали.
А само три дни по-рано БНБ съобщи, че „БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система” и няма нищо обезпокоително.
Въпросът е – щом с данните на БНБ стават такива фалити за три дни, какво е за другите банки? Имаме ли в действителност централна банка и тя въобще наясно ли е какво става в банковата система?
Финансистите знаят, че у нас има още поне 3 банки, които са в по-лошо състояние от КТБ.Какво трябва да знае потребителят за парите си?
Да избягва банки, които дават най-високата лихва по депозити. Такива лихви са нереално високи и банката е рискова. Такива високи лихви, като в КТБ, дават още няколко банки, всеки може да провери кои са.
Въпрос на време е след КТБ да тръгнат и те.
Ставащото сега е начало на финансова криза, досега такава нямаше. Когато дойде ГЕРБ на власт, финансовият министър Дянков тръгна да се бори с рестрикции срещу финансова криза, каквато у нас още нямаше. Световната финансова криза у нас се отразяваше като свиване на износ, свиха се сделки с недвижими имоти вътре в страната, след това потреблението. А след мерките на Дянков започна много по-сериозна икономическата криза. Всеки го е усетил по джоба си. В бизнес средите са наясно колко бизнеси бяха спрени или напълно затворени, колко фирми са закрити.
Сега обаче идва и финансова криза.Случката с КТБ ще повлече и други банки
Накрая може да рухне валутният борд и да настъпи оздравителна инфлация. Да, инфлацията ще е оздравителна, защото някой трябва да плати сметката от фалирали банки.
Само в КТБ има към 5 млрд. депозити на физически лица. Не се знае точно колко. Но в отчета им за тримесечието общо депозитите са малко над 6 млрд. А фондът за гарантиране на влоговете е приблизително 2 млрд. лева. Тоест – той не може да покрие само депозитите в КТБ, какво остава, ако тръгнат и други банки.
В КТБ ще потънат държавни пари – сметки и депозити на най-големи държавни компании като АЕЦ „Козлодуй”, „Булгаргаз” и др. А парите на частни вложители по закон трябва да бъдат възстановени от държавата – влоговете до 100 хил. евро. Това означава, че чрез фалита на КТБ група хора извършват огромна кражба от държавата.
Група фирми, свързани с Пеевски, както обяви банкерът Василев, са спрели да си плащат кредитите към банката. Спрели са да плащат и кредитите за „Булгартабак”, съобщиха на пресконференция шефовете на КТБ.
Това е съпроводено с медийна атака срещу КТБ от вестниците на същият този Пеевски. Очевидно това еорганизирана атака да се фалира банката
Какви са ползите? Който има да връща кредити на банката печели. Когато тя фалира, тези дългове може да се изкупят на 30-ина процента от реалната им стойност от фирми пак на същите хора, които са взели кредитите. Тоест, ако си взел 250 млн. кредит за да си купиш „Булгартабак”, като фалираш банката, ще си изкупиш дълга за 70-80 млн. И нека сега всеки си го представи, като умножи това по група фирми, а не само за един кредит.
Това може да се нарече Организирана престъпна група. Има го описано в Наказателния кодекс. Но няма прокуратура, която да го забележи, макар че ще й извади очите.
На прокуратурата вече й викат цацаратура. Бившият вътрешен министър Цветанов обвини на няколко пъти Цацаров, че е близък с Пеевски и изпълнява негови поръчки. Дали е така няма доказателства, но прокуратурата наистина върши работи в услуга на Пеевски. Арестува хора, които обвини в заговор за убийство на Пеевски. Съдът ги пусна, защото няма доказателства.
Прокуратурата започна разследване срещу зам.-шеф на БНБ, който е обвинен, че не прави проверки в КТБ – по сигнали. А тези сигнали са срещу Цветан Василев и идват очевидно от същите среди, от които са медийните атаки срещу банката.
На този фон мълчанието на прокуратурата по повод скандалните публикации в Австрия, че банкерът Василев е заплашен с убийство, е дребна подробност.
България потъва освен в политическа и във финансова криза, съзнателно предизвикана, при пълно съдействие на прокуратура, БНБ и медии, които лежерно се забавляват с борбата между Пеевски и Василев.Иван Бакалов http://e-vestnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *