Всички политици, които се канят да влязат в парламента са за шистов газ! Българите са против, но никой не ги пита

Всички политици, които се канят да влязат в парламента са за шистов газ! Българите са против, но никой не ги пита

Всяка партия – нова или от статуквото е за проучване и добив на шистов газ на територията на страната
Внимание – ще ни тровят с проучвания за добив на газ, чрез уж неконвенционални методи на сондиране! Безвъзвратно ще бъде отровена земята в Добруджа, подпочвените води, питейната вода, а добивът на земеделска продукция в този район ще стане невъзможен.
При горния метод сондирането надълбоко носи и опасност от земетресения, като че ли не ни стигат наводненията и пороите!
Всяка една политическа партия – както тези от статуквото, така и новите, регистрирани за изборите са за проучване и добив на шистов газ!
Ето фактите:Патриотичен фронт
„Против съм всички вредни за България проекти, какъвто е „Южен поток”. Това каза Валери Симеонов, съпредседател на Коалиция „Патриотичен фронт” в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7. Относно това, че е бил винаги противник на проекта „Южен поток”, Симеонов коментира: „Не, аз съм противник на всички вредни за България проекти. Не е, че това е „Южен поток”, ако беше в полза за България, ако носеше приходи аз щях да бъда за”.
На 31 август Патриотичният блок НФСБ – ВМРО обяви, че иска спиране на всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загубите и опасностите, съобщиха от пресцентъра на коалицията.
Две седмици по-късно, на въпрос за шистовия газ, Валери Симеонов каза: „Трябва да се направят сериозни проучвания дали в България има или няма шистов газ. Това ще ни избави от зависимостта от най-скъпата газ – руската”. „Нека спрем да робуваме да платените агенти от „Газпром”, каквито са голяма част от еколозите. Нека видим какво имаме. Шистовият газ не е някаква проказа, това е един добив, в който са постигнати максимални защитни екологични механизми – САЩ, Франция и т.н. Като бъдещ политик, бих предложил контрола върху проучванията и добива на шистов газ да се извършва от екологичните организации”, обясни той.Реформаторски блок:
В навечерието на идването на Хилари Клинтън в България, Иван Костов внесе Проекторешение за отмяната на проучването и добива на шистов газ в България.
Костов не се интересува от това, че спирайки един „Южен поток” и заместването му с добив на шистов газ ще превърне поне ¼ от страната ни в пустиня и негодна за живеене, поради отравяне на водата и почвата-не отварям дума за земетръсния риск?За него е важно единствено да отстоява американските интереси и неговото лично благополучие!
„Въпросът с шистовия газ трябва да се реши хладнокръвно, а не алчно. Никога не съм покровителствала риска за сметка на печалбата“, заяви в Добрич кандидатът за президент 2011 година, Меглена Кунева. По думите й решение за добив може да вземе само при наличие на достатъчно безопасна технология и много строг контрол.
„Контролът по опазване на околната среда в България обаче не е ефективен. Нямаме достатъчно основания да кажем, че сме спокойни“, посочи кандидат-президентът.
Но нима на Кунева може да се разчита?ГЕРБ
Участие в добива от българските находищата за нефт и газ обеща на американския бизнес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе на посещение във Вашингтон, където участва в кръгла маса на тема „Енергийна сигурност”, организирана от Търговската камара на САЩ.
„Когато ГЕРБ се върне на власт веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в българската акватория на Черно море. Затова – елате и участвайте в търговете. Това е огромна възможност за американските компании да инвестират в България и да развиват бизнес”, заяви Борисов.
Две години след масовите протести, които накараха управляващите да наложат мораториум върху добива от шистов газ, в ГЕРБ отново повдигнаха темата.
Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви вчера, че е възможно в следващия парламент да бъде създадена специална комисия, която да изследва практиките за този вид проучвания и добив на гориво. Според него откакто е наложен мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ у нас, много неща са се променили, а едно от тях било навлизането на по-нови технологии. Думите му бяха подкрепени от бившия му колега Трайчо Трайков, който в момента е в редиците на Реформаторския блок. Според Трайков вече има европейски директиви, които ясно определят какви екологични норми трябва да бъдат спазвани. Подобни норми са приети и у нас, в България дори са по-строги, добави той и заяви, че ако се търси компания за добив на шистов газ, е много вероятно тя да не е сред лидерите в сектора, каквато бе американската „Шеврон“.
„Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница заяви пред БНТ Делян Добрев. – Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава трябва да го използваме наистина”, добави той.
И Делян Добрев и Трайчо Трайков, макар и в две различни партии повтаряха едно и също за „безвредността” на проучването и добива на шистов газ.ДПС14 юни 2012 г. Парламентът одобри редакцията на забраната на технологията за търсене и добив на шистов газ, която според еколози ще отвори вратичка за извършване на все още спорните проучвания.
Рамадан Аталай /който беше председател на енергийната комисия в последния парламент – бел. Л. М./ припомни, че при приемането на редакцията на забраната на технологията за търсене и добив на шистов газ, ДПС е искало закон, а не мораториум за шистовия газ, в който да се дадат определени решения за добив на конвенционалните ресурси и да се раздели добивът на шистовия газ.БСП
14 юни 2012 година. „Слушам глупости как ни обясняват, че ще добиваме шистов газ с конвенционални методи. Това е производствен процес“, отвърна Петър Димитров от БСП. Той припомни, че при добива на шистов газ се вкарват 500 вредни вещества, едни от които остават под земята, а други – над и отравят водите.
Депутатът от Коалиция за България призова управляващите да кажат имената на фирмите, които ще добиват шистов газ в България.
„Няма да ви припомням основните опасности. Тези опасности бяха базирани на данни, които ни бяха пратени от американското посолство в София. И сега, когато от вас се търсят нови предложения, направихте ли си труда поне да прочетете това, което ви е пратил американският посланик Джеймс Уорлик“, попита Румен Овчаров.
„Става дума за земетресения, които са предизвикани от тази технология – допълни той. – Направихте ли си труда – поне по някакъв начин да уточните какъв ще бъде ефектът от това, което ще искате да правите върху водоносните слоеве в Добруджа“.
„Споменах ли тук, че технологията с химическо извличане на минерални ресурси от земните недра не е нова. Тя десетилетия е използвана в България и последствията от това използване все още не са премахнати и затова – не казвайте нищо. Става дума само за едно просто нещо. Сигурно сте чели Джек Лондон и си спомняте как се надбягваха едни хора с едни кучешки впрягове, за да забият първи колчетата? Цялото това бягане и цялата тази промяна е именно за това – едни фирми да „забият колчетата“ за добива, който ще се случва след известен период от време. Кажете просто фирмите тук, за да престанем с този цирк“, каза Румен Овчаров.
Тогава управляваше ГЕРБ. След това на власт дойде правителството на Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева.
Кабинетът прие Решение за сондажи във Вранино, което може да прочетете ТУК:
По повод сондажите във Вранино веднага се възобновиха протести в над 20 града в страната по повод разписаното разрешение единствено и еднолично от служебния министър на екологията Светлана Жекова, от БСП също се обявиха против разрешението на МОСВ. Това е задкулисна и изгодна за фирмата сделка, с която се преследват икономически интереси, твърдят социалистите. Според Антон Кутев не е от значение дали проучванията се отнасят за шистов или въглищен газ, тъй като и в двата случая съществува достатъчно голям риск за природата на региона. Левите изказаха съмнения, че методите, с които ще бъдат извършвани проучванията, не са съобразени със законодателството на страната ни, но…
Но Проучванията за природен газ в Добруджа са започнали още през 2000 г., а през 2008 г. е станало ясно, че там има залежи. През 2010 г. правителството на ГЕРБ е взело решение да се сключи договор за търсене и проучване. Самият договор обаче е бил сключен чак през април 2014 г. В изброените години на власт са били: сините с Иван Костов, БСП, ГЕРБ, а сключването на договора /припомням-Л.М./е станало по време на управлението на Пламен Орешарски с вицепремиер Даниела Бобева.България без цензура
Тук ще бъда кратка: Николай Бареков, така нареченият лидер на тази политическа партия покани генерал Уесли Кларк /главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 година. Той командваше ударите на НАТО в Югославия, когато бяха убити десетки хиляди цивилни, мирно население – бел. Л. М./ на едно от партийните си сборища, който е лобист на шистовия газ от най-висок ранг. Т. е. Кларк замени войната с друг начин на изтребване на хора.Служебното правителство – Георги Близнашки
В няколко града на страната се проведе протест срещу решението на МОСВ да съгласува програма за търсене и прочуване на нефт и газ в района на Вранино. Протестът бе срещу подписаното разрешение за пет години от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване за добив на въглищен газ в района Блок „1-11 Вранино“ в Добруджа.
Активистите еколози имат готовност да внесат няколко възражения и жалби до ВАС, които да спрат изпълнението на разрешението за Добруджа. Въпреки това те призовават Жекова сама да оттегли разрешението, което е дала на американската фирма, която ще проучва и евентуално ще експлоатира находището.
Протест срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа се проведе и в Бургас. Поводът за недоволството е решението на служебното правителство американската компания „Парк Плейс Енерджи” да проучва за въглищен газ в Добруджа.
Еколозите са се хванали с нелеката задача да разяснят на българите колко вредно за природата и за здравето на хората са не само добивът но и проучванията за извличане на шистов и въглищен газ от Добруджа, където са водното огледало в земните недра в България и най-плодородните почви.Мариана Христова от Асоциацията за забрана на шистовия газ каза пред протестиращите, че у нас, в двете министерства – на икономиката и на екологията нямаме компетентни хора, които могат да диагностицират практиките на тези компании и да оценят доколко са опасни за природата и здравето техните методи на проучване и добив.
„За пореден път сме поразени от некомпетентността на държавните органи, защото първо – госпожа министърката е била длъжна да прочете много добре мораториума, който ние имаме. Мораториумът върху фракинга гласи, че е забранена всяка друга технология, която нагнетява под налягане вода с химикали, отвори и пълнители и е с цел вадене на газ. Разширява стари пукнатини или отваря нови. Това включва всичко това, което компанията „Парк Плейс Енерджи“ е разписала и го е кръстила като конвенционална технология. Конвенционална технология представлява един прост сондаж и газът излиза отгоре сам. В случая, ако е било технологично възможно, самата компания там е написала, че има около 400 сондажа, този газ отдавна е излетял в атмосферата” опонира Христова на министър Жекова в предаването „Тази сутрин” на bTV от 4 септември 2014. – Първо – това е нещо, което всеки може да провери в Google дори и да провери какъв е таргетът на фирмата. Фирмата е написала, че целта й е cold beds methane, което означава газ от въглищни легла, написала е газ от пясъчници и шистов газ.На интернет страницата на „Парк Плейс Енерджи” се вижда какво заявява фирмата, но истината уви, е друга:И трите са неконвенционални залежи, неконвенционални залежи не могат да се работят с конвенционални методи. Защото, за да излезе газ вие трябва да осигурите силен натиск и разбиване на тези образование, без значение какви са и без значение как ще наречете технологията. Заради това и нашата технология в забраната не е наречена само фракинг, а пише и всяка друга технология, която прилага подобно налягане и разбиване. Технологията е абсолютно еднаква, и когато ние протестирахме тук срещу фракинга, срещу същата тази технология метан от въглищни легла протестираха хората в Австралия и имаха тежките последици. Това е абсолютно едно и също. Министърката е длъжна да го знае… смятам, че още МИЕТ е трябвало абсолютно и веднага да прекрати и да уведоми фирмата, че е невъзможно, на основание на съществуващия сега мораториум, тя да гони подобни цели. Това нещо трябва да се каже на инвеститора преди това, а не след като вече е инвестирал между 8 и 10 милиона евра за проучване, което не може да завърши без тази технология.
Проблемът не е само фирма „Парк Плейс Енерджи Корп.“, на бюрото на Жекова стоят исканията на още дузина фирми, които са написали неконвенционалните си технологии, които са забранени съгласно съществуващия у нас мораториум, но които се представят като конвенционални, поясни тя и ги изброи.Шистов газ, coalbed methane, tide natural gas … всичко това са неконвенционални залежи и е технологично невъзможно да се експлоатират с конвенционален метод – прост сондаж. За да се вземе концесия е необходимо да се докажат търговски количества газ на устието на сондажа, което не може да бъде получено без да се приложи разбиване на пластовете долу. т.е. фракинг или която и да е друга технология, която причинява тези разрушения и е забранена съгласно нашия мораториум. Никой не би направил инвестиция от 8-10 милиона евро при положение, че знае предварително, че не може да довърши проучванията.
ЗООС Приложение 1 –
подлежат на задължителен ОВОС!
Приложение № 1 към чл. 92, т. 1
(Изм. – ДВ, бр. 77 от 2005 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 32 от 2012 г., в сила от 24.04.2012 г.)
…..
9. Добив на нефт или природен газ за търговски цели при количества над 500 т на денонощие за нефт или над 500 000 м3 на денонощие за природен газ.
29.1. Сондажи за проучване и добив на неконвенционални въглеводороди, в т.ч. шистов газ.
….
37. Места за съхранение на СО2 в геоложки формации.
….
Приложението можете да проследите ТУК:
На 14 септември 2014 в предаването Факторът „Кошлуков, двама сторонници на сондирането – Христо Казанджиев и Илиян Василев се появиха, за да ни убеждават как ще се проучва за газ за въглища, а не за шистов газ, въпреки че по-горе написах какво призвана самата фирма, сондираща във Вранино. Фирмата е написала, че целта й е cold beds methane, което означава газ от въглищни легла, написала е газ от пясъчници и шистов газ.
Опоненти на тези двамата събеседници Кошлуков не беше поканил в студиото. И двамата ни убеждаваха как се говорели лъжи за замърсяване на природата, как засегнатата земя щяла да бъде някъде от 5 до 10 кв.км!
Но върнете се на оригиналната страница на „Парк Плейс Енерджи” и ще прочетете, че площта за сондиране е 98,205 акра (397.42 кв. километра), нещо, което е „пропуснато” в българския вариант за този проект?!
Факт е, че сондажи в Добруджа вече са направени и то стотици, за нито един от тях не е правена Оценка за въздействие на околната среда!
А отровите от това проучване, а водите, които се изсипват при сондирането – всичко отива в подпочвените води и се разпространява хоризонтално, като отравят необратимо почва, води и продукти от селскостопанска продукция!
След предаването на Кошлуков извън студиото е станал скандал, който бе отразен в Централната новинарска емисия на тв7 – единствената телевизия, която даде трибуна за тази болна тема!
Повече в продължението по темата.
Повече за отравянето на природата четете в следващата публикация, където ще припомним и филма „Gasland”.Люба Маноловаlubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *