Да те управлява диктатор е страшно. Но още по-страшно е диктаторът да е доказан бездарник, заобиколен от ярки бездария

Да те управлява диктатор е страшно. Но още по-страшно е диктаторът да е доказан бездарник, заобиколен от ярки бездария

Назначението на Бъчварова е толкова нелепо, че почвам сериозно да се тревожа за сигурността на държавата. В Украйна бушува война, в Близкия изток се надига Ислямска държава, а Борисов избира за вътрешен министър не експерт по тероризма и сигурността, а секретарката си. Назначението на Бъчварова е скандално.Борисов е феномен в родната политика. Само за 48 часа изговори куп глупости, превърна парламента в квартална кръчма и извърши кадрови рокади, граничещи с управленски идиотизъм.
Премиерът никога не е блестял с езикова култура, но този път постави рекорд по опростачване на политическата реч. Пропускайки неписаното правило, че министър-председател не може да говори като каруцар, той си послужи с цинизми.
На въпроса дали причината за отказа му да смени шефа на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и главния секретар на МВР не е в това, че го „държат“ с компромати, Борисов избухна: „Държат ме … за шлифера…“
Толкова е брутално, че е достойно за перото на Алеко. Нали помните какво рече Данко Харсъзина на попържащия враговете си Бай Ганьо: „Карай, карай, карай! Блъскай, майка му стара, пред нищо недей се спира, пред нищо! Блъскаай!“
Борисов наистина блъска. Вулгарната му лексика прелива от агресия и това е плашещо. Когато премиер говори като Данко Харсъзина, словесният разгул лесно може да прелее във физическо насилие. Как иначе да тълкуваме заплахата му, че няма да толерира „ченгеджийски номера – лиани, червеи, маймуни и всичко останало“?
Така ли трябва да се изразява министър-председател на цивилизована държава, коментирайки оставката на вътрешния си министър? След като говори с такава злост за свой министър, какви ли закани се въртят в главата му към политическите опоненти?
Добавя ли признанието му от парламентарната трибуна, че „всеки, който ме знае, знае, че съм неуправляем“, премиерските критици вече трябва да се боят за своята сигурност. Пътят от вербалните заплахи до репресиите е много къс, особено за неуправляем управник.Като двуликия Янус и нашият премиер е с две лица. Колкото е вулгарен към инакомислещите съпартийци, толкова е сервилен към външните си господари. Той бе гневен не толкова от оставката на Веселин Вучков, а от факта, че е подадена в ден, в който Борисов е ощастливен от гостуването на шефа на ФБР.
Наистина, какво нахалство! Как Вучков си позволява да помрачава най-светлия ден в първите 100 дни на премиера? Ден, в който в София кацна директорът на Федералното бюро за разследване.Апропо, това бюро не преследваше ли балканския криминал, добре описан в шифрограмите на американски посланици в България, касаещи и нашия герой? Може би точно заради това Борисов е бесен на Вучков и прие оставката му за 5 секунди?
Какво послание изпрати Борисов с номинирането на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?
Първо, той за трети път се подигра с коалиционните си партньори, които не бяха информирани за намеренията му. Първият път ги пренебрегна, когато Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ научиха от медиите за готвена национализация на пенсионните фондове. Вторият път им обърна гръб, когато еднолично реши за заема от 16 млрд. лева. Сега им сервира Бъчварова като вътрешен министър, без да ги попита одобряват ли тази кандидатура.Това абсурдно назначение не е прецедент. Нима земеделецът Ненчев не е карикатура във военното министерство? Нима икономическият министър Лукарски не е „калинка“ в икономиката? А силовият вицепремиер Кунева, която и понятие си няма от отбрана и тайни служби? Сега в тази колода от кадрови безумия се прибавя и новият МВР-бос.
Назначението на Бъчварова е толкова нелепо, че почвам сериозно да се тревожа за сигурността на държавата. В Украйна бушува война, в Близкия изток се надига Ислямска държава, а Борисов избира за вътрешен министър не експерт по тероризма и сигурността, а секретарката си.
Вместо остро да реагират както на поредното им унижение, така и на скандалното загърбване на професионализма, Валери Симеонов, Радан Кънев, Красимир Каракачанов и Атанас Атанасов радостно плеснаха с ръце.
Попитан как ще коментира предложението за Бъчварова, Симеонов нехайно каза, че той няма да работи с нея и ако тя изпълнява програмата, под която са се подписали всички, ще я подкрепят. Сиреч, не одобрявам, но ще преглътна. Той смъртните си врагове Касим Дал и Корман Исмаилов преглътна, та няма да преглътне една Бъчварова.
„Патриотичният фронт ще подкрепи Бъчварова за вътрешен министър. Целта ни е да има стабилност в държавата, а този вот е гарант за това. Тя е диалогичен човек. Материята в МВР й е чужда, но тя е последователна в действията си и вярвам, че ще направи така, че нещата да се случват“ обяви другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.Каракачанов, Каракачанов! Ако наистина си вярваш, ВМРО има за лидер не войвода, а слуга.
Ако войводата е вещ в коалиционния поклон, Радан Кънев е отвратително сервилен. „Аз благодаря на Бъчварова, че се съгласи, защото това не беше сигурно вчера – обяви дясната ръка на Иван Костов. – Това е силен знак за политическа отговорност от страна на ГЕРБ, вицепремиер да поеме вътрешното министерство. Така се прави в кризисна ситуация и крайно време беше вътрешното министерство да има жена министър“.Радановият ментор в Драгалевци може да има тежки грехове в политиката, но никога не би паднал толкова ниско.
Като говоря за падение, няма ли кой да откъсне генералските пагони на Атанас Атанасов, след като шефът на вътрешната комисия на Народното събрание изрече това: „Вицепремиер да поеме този важен пост в тази ситуация за нас е много добро решение и говори за висока политическа отговорност. Винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно…“Какъвто господарят, такива и лакеите. Няма начин с този бездарен капитан и с този сервилен екипаж корабът „България“ да не последва съдбата на лайнера „Коста Конкордия“.
Да те управлява диктатор е страшно. Но още по-страшно е диктаторът да е доказан бездарник, заобиколен от ярки бездария.
Бог да пази България, защото тези не могат!Велизар Енчев, независим депутат
Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *