Дните в памет 75 години от спасението на българските евреи започнаха в Бургас

Дните в памет 75 години от спасението на българските евреи започнаха в Бургас

Филмът „Да помним” бе прожектиран в Математическата гимназия
Дните за юбилейните чествания по случай 75 години от спасяването на българските евреи започнаха в Бургас. Възпоминанията стартираха с  прожекцията на документалния филм „Да помним” пред учениците от Природоматематическата гимназия в града. Филмът е създаден от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и възкресява подвига на български личности и политици от морския град срещу депортирането на техните съграждани от еврейски произход в лагерите на смъртта през 1943 г. Прожекцията бе под инициативата и мотото на гимназията „Учейки се от миналото, действаме за бъдещето“.
Честването на тазгодишния юбилей, който е повод за национална гордост пред хуманния обществен акт на предците ни, ще включва редица мероприятия в Бургас. Дните на паметта за Спасяването ще продължат почти в продължение на 2 месеца и ще завършат с изграждането и поставянето на паметен знак в центъра на Бургас. Паметникът ще бъде създаден от признателните потомци на спасените в знак на благодарност към българския народ и бургаските достойни личности. В тържествата ще бъде отдадена и почит към депортираните и умъртвени над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот по време на Холокоста.
Младите хора изгледаха документалната лента на Алберта Алкалай – председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество със затаен дъх. С изключителен интерес те проследиха историята на бургаските евреи и тяхното избавление от лагерите на смъртта.
Алкалай припомни, че еврейското население съжителства с българите от хилядолетия и двата етноса винаги са живели в съзвучие и мир. Според нея това е една от основните причини за уникалния акт на спасяване на българските евреи. „Политиците винаги взимат определени решения, когато са предизвикани или притиснати от народа. Такъв беше и нашият стремеж, създавайки филма „Да помним” – да покажем смелостта и съвестта на обикновения човек, който е съпричастен към трагедията на своя съсед, приятел , колега евреин”,  сподели още тя.
В последвалата след прожекцията дискусия младите хора и учителите се обединиха около извода, че е нужно паметта да се съхранява във времето.
Директорът на гимназията Красимир Стоянов сподели впечатления от посещението си, заедно с ученици, в концлагера Аушвиц в Полша. „Това е най-злокобното място, на което някога съм бил през живота си. Учениците преживяха силно емоционално тази среща с лагера на смъртта. Плакаха много. Докато съм жив няма да забравя този концлагер!”, призна той и изрази възхищението си от въздействието на филма.
Заедно с гостите от Център „Алеф”, учениците и техните учители се присъединиха към инициативата на  Световния еврейски конгрес  „Ние помним”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *