Елена Йончева: В България работещите бедни са работещи гладни

  Елена Йончева: В България работещите бедни са работещи гладни

Елена Йончева: В България работещите бедни са работещи гладни Трябва да спре разграждането на България
„Ще използвам европейската писта и Брюксел, за да видят в Европа какво се случва в България, за да не продължава този безобразен грабеж у нас.“ Това каза водачът на листата за европейските избори на „БСП за България“ Елена Йончева пред БТВ.
„Липсва ми журналистиката. Знаех срещу какво се изправям и поради тази причина влязох в политиката, но не предполагах, че ударите срещу мен ще са толкова безскрупулни. Мафията удря жестоко“, каза в ефира тя. Йончева приветства решението на главния прокурор да бъдат разкрити офшорните сметки на български политици в чужбина, както и имотите им. Според нея премиерът го е страх, защото предстои избор на европейски главен прокурор, а управляващите са били против г-жа Кьовеши да оглави европейската прокуратура.
„Борисов е прав, като казва, че къщата в Барселона е на друг човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма „EMA BGS SL“, управител на която е била Йовчева“, каза Йончева и добави, че левицата иска да бъде разследван пътят на 1,7 млн. евро. Тя обясни, че по разследване на левицата парите са постъпили от офшорна кипърска фирма, на която собственикът е безработен. „Представителите на тази фирма са двама души. Единият е Иван Саздов, управител на „Tенис клуб Банкя“ ЕООД. Вторият човек е негов съдружник – Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“. Тя добави, че БСП не се интересува от личния живот на Борисов, но иска от главния прокурор да направи проверка по случая. „Искаме да разберем, дали Радослав Иванов не е скритото и подставено лице на премиера Борисов за правене на бизнес“, добави по темата Йончева.
Елена Йончева беше убедена, че Брюксел знае какво се случва и в Румъния и България и припомни, че Лаура Кьовеши е преследвана в страната си заради разследванията й. „Нямам никакво съмнение, че хората, подали сигнал в прокуратурата срещу мен, в лицето на Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев, ще понесат отговорност“, каза Йончева. Според нея за всеки опит на левицата да разкрие корупционните схеми на ГЕРБ, те вадят бухалка срещу БСП. Тя припомни, че когато изнесе данни, че се краде от санирането, Борисов е излязъл с лъжи срещу нея, а тя го е осъдила за клевета. Когато е изнесла данни за начина, по който се строи оградата с Турция, вицепремиерът пак е излязъл с бухалка. „Както през 90-е години Борисов е работил с дървена бухалка, сега използва държавните институции“, отбеляза Йончева.
Елена Йончева обясни, че президентът на страната трябва да има позиция, когато вижда престъпление в държавата. „Когато виждаме, че държавата се разграбва и се управлява от една организирана престъпна група, ако той мълчи, означава, че става съучастник на всичко това“, каза водачът на листата на левицата за европейските избори.
Йончева обясни, че по време на кампанията е обиколила цялата страна и се е сблъскала с огромна бедност. „Работещите бедни са работещи гладни. Милион и половина българи живеят под прага на бедността. Това не са само пенсионери, а и млади работещи семейства“, каза водачът на евролистата на „БСП за България“.
„Трябва да имаме силни граници. Трябва да има и общоевропейска армия. Има опасност България да изпадне от общоевропейската сигурност“, каза Йончева по въпроса за борбата с миграцията.
По думите на Елена Йончева, защитата на интересите на България става и през европарламента, но може да започне от тук. „Първото нещо, което трябва да се направи, е да се спре разграждането в България, защото ежегодният грабеж тук е на стойност 11 милиарда евро. Това е 22% от БВП по данни на Световната банка“, обясни Йончева. Тя заключи, че тези пари могат да влязат в икономиката и да променят живота на българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *