НЕЗАКОНЕН ЛИ Е СТРОЕЖЪТ НА „ЗАЛАТА НА БОЙКО“ ?

НЕЗАКОНЕН ЛИ Е СТРОЕЖЪТ НА „ЗАЛАТА НА БОЙКО“ ?

ПРИ СТРОЕЖА НА НАЦИОНАЛНАТА СПОРТНА ЗАЛА ДЪРЖАВАТА, ПРЕДВОЖДАНА ОТ БОЙКО БОРИСОВ, Е НАТВОРИЛА КУП НЕЗАКОННИ ДЕЯНИЯ, ЗА ДА СЕ РЕКЛАМИРА ПО-ГРЪМКО ВЛАСТТА НА ГЕРБ Въпреки, че беше обявена за най-голямо постижение на управлението на ГЕРБ в грижата му за спорта, Зала „Арена Армеец“ се оказа много по-подходяща за впечатляващи концерти, отколкото за спортни състезания. Големите режийни разходи прогониха спортните федерации от „Залата на Бойко“ и тя най-вероятно ще се запомни най-вече с концертите на световни изпълнители като Жан Мишел Жар. Както и със странните правни обстоятелства около изграждането й.
Изграждането на Националната спортна зала, наречена впоследствие „Арена Армеец“, е свързано с извършване на незаконно строителство от страна на държавата и с незаконно завземане на територия на съседен имот. Това научи редакцията на „Свободен народ online“ от отлично информиран източник.
Строежът на Националната спортна зала беше един от абсолютните приоритети по време на управлението на Бойко Борисов. Този строеж беше постоянно афиширан, като особена грижа за развитието на спорта. Впоследствие се оказа, че в залата не могат да се извършват повечето видове лекоатлетически състезания, а и режийните разходи са прекалено високи за спортните федерации. Така се стигна до положението, залата да се използва най-вече за провеждане на рок концерти, чалга масови безредици и на зрелищни спектакли от типа на мотоциклетното шоу “Night of the Jumps”.
Оказва се обаче, че освен недомислията в първоначалното техническо задание, (спуснато от държавата, ръководена от Бойко Борисов), които в крайна сметка ограничиха значително функционалността на залата, са извършени и действия, които са довели до завземане на част от имота на намиращото се в съседство дружество „Лиди-Р“ АД. Това предприятие е познато на по-старото поколение като ДИП „Лиляна Димитрова“, а по-младите ще се сетят за какво става дума, защото коминът му е едно от най-интересните рекламни съоръжения в столицата. И в момента на въпросния комин е нахлупена огромна рекламна пластмасова бутилка бира от популярна родна марка.
Компетентни юристи твърдят, че имотът, собственост на предприятието, наследило ДИП „Лиляна Димитрова“, е „окупиран“ за нуждите на Националната спортна зала без да е извършена административна процедура по отнемане. По този начин, отнемането на въпросната площ е незаконно, но това не е трогнало никого, а най-малко изпълнителната власт и местната власт, които през глава изпълняваха „повелята“ на министър-председателя от ГЕРБ, за който строителството на залата беше приоритет, сравним с борбата с бюджетния дефицит.
Според много добре информирани източници и Столичната община, и Регионална дирекция за национален строителен контрол – Югозападен район са били информирани за извършващото се сериозно нарушение, но са игнорирали проблема в интерес на бързото изграждане и пускане в експлоатация на залата. По същото време Бойко Борисов неуморно „режеше лентичката на залата в аванс“ по различни медии, като следеше темповете на строежа почти с редовността на бюлетина за нивото на река Дунав.
Специалисти, които са вещи в градоустройствените и регулационните процедури, отдавна недоумяват, как изобщо държавата в лицето на изпълнителната власт, предвождана от Бойко Борисов и на Министерството на спорта, тогава ръководено от Свилен Нейков е успяла да се снабди от Столична община, ръководена пак от ГЕРБ, с виза за проучване и проектиране, как е получила разрешение за строеж и как е успяла да изгради и да въведе в експлоатация Националната спортна зала (впоследствие Зала „Арена Армеец“), след като имотът, върху който е построена към момента на изграждането й, не е бил в регулация !?
Фактите сочат, че строителството на Националната спортна зала (Зала „Арена Армеец“) е окончателно завършено и тя е пусната в експлоатация през лятото на 2011 г. Регулационният план е влязъл в сила чак в края на 2011 г., с окончателното решение на Върховния административен съд – Решение № 15199/21.11.2011 г. по административно дело № 3367/2010 г. Решението на ВАС е публично достъпно онлайн и всеки може да се убеди, че теренът, на който е изградена „Залата на Бойко“, влиза в регулация, след като… залата е вече построена.
Компетентни лица коментират не без ирония, че общо взето, цялата верига „проектиране – надзор – изпълнение“ се е отнесла меко казано равнодушно към член 140 от Закона за устройство на територията, който изрично изисква за целта да се представи надлежното извлечение от действащия регулационен план.
Оказва се обаче, че държавата всичко може, особено когато „нисшестоящите чинове“ са систематично „ръчкани“ с медийния остен на тогавашния министър-председател и днешен лидер на опозицията. Нещо повече, запознати твърдят, че до ден днешен не е обърнато абсолютно никакво внимание на куп подадени сигнали за тези незаконни действия.
Редакцията на „Свободен народ online“ принципно не обича да раздава присъди и да говори като последна инстанция, но в дадения случай просто не знаем, как би могло да се обясни очевидно нередовното (най-меко казано) построяване на „Залата на Бойко“ върху нерегулиран терен. Ние сме готови да поместим и други мнения по въпроса, като изказваме надежда, че някой ще успее да ни опровергае. Защото ако не бъдем опровергани, излиза, че върховенството на закона в България продължава да е фикция, а точно на държавата (в конкретния период – на държавата, ръководена от ГЕРБовците) й е било все едно за него.
Сама по себе си, борбата с бюрокрацията е похвална. Похвална би била и личната ангажираност на висши политически лидери с ускоряването на изграждането на обект, който е обявен за национален приоритет. Абсолютно недопустимо е обаче, да се погазват по драстичен начин закони и установени от тях процедури, защото министър-председателят непрекъснато повтаря по телевизиите, че обектът ще бъде пуснат. Не е допустимо и да се „експроприират“ частни имоти на търговски дружества, за да се работи „с размах“.
Случаят за сетен път показва битуващото сред представителите на уж най-консервативната, най-християндемократическата и най-народната партия в България разбиране, че законът е „врата у поле“ и че той може да бъде погазван, прескачан и подминаван по всяко време с оглед на текущата целесъобразност и на „пи-ар наш насущний“.
На снимката: Историческият концерт на Jean Michel Jarre в „прясно“ пуснатата в експлоатация Зала „Арена Армеец“ в столицата, състоял се на 09 октомври 2011 г. Снимка: © Sofia Music Enterprises Автор: „Свободен народ online ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *