Неизбежният успех на левицата

Неизбежният успех на левицата

Неведнъж съм изразявал учудването си от факта, че в България, която е най-бедната държава в Европейския съюз, не съществува силна и автентична левица. Съгласете се, че не е нормално хора, които живеят от заплата до заплата, които срещат трудности при покриването на вноските по кредита или трудно си намират работа, да са десни. Да, този феномен има своето обяснение. В продължение на четвърт век в България целенасочено се насаждаше представата, че дясната мисъл е не само по-икономически изгодна, внушаваха ни как тя е едновременно по-интелигентна и по-морална. Така че всеки човек, който искаше да мине за морален , интелигентен и задълбочен, трябваше да се прави на десен. Е, тъкмо в резултат на това проминаване на съзнанието, в България е пълно с хора, които постоянно искат пари на заем и постоянно гласуват за десни партии.
Да, и това странно, на пръв поглед, поведение има своите обяснения. Най-вече защото БСП с начина си на действие, с решенията, които взима, когато дойде на власт, трудно успява да убеди гласоподавателите, че защитава автентични леви ценности. У публиката остава впечатлението, че политиката на тази партия се определя от милионерите в нея, от политиците тип „брюкселска дантела“, от тези, които държат да се харесат най-вече на евроатлантическите си партньори, но не и на симпатизантите си в България. Наистина, много трудно ще й бъде на БСП да привлича нови симпатизанти, при положение, че се вписва все повече и повече в определението „хайверена левица“. А това е най-сигурният път към провала. Съветвам лидерите на БСП внимателно да следят какво се случва с техните „хайверени“ събратя във Франция. Там социалистическата партия се срина до статута на трета политическа сила след Националния фронт на Марин Льо Пен и традиционната десница. Защо? Ами защото френският социалистически елит е много по-близо до бизнеса, отколкото до работниците и защото социалистическият президент Оланд се държи като американски пудел. Просто няма как при това положение традиционната френска левица да печели симпатиите на нови избиратели, които изповядват леви идеи.
Нека не забравяме също така, че хората на заплата във Франция са направо богаташи в сравнение с хората на заплата в България. И съответно, тук необходимостта от истинска левица е дори още по-голяма, отколкото там. Четвъртвековният български преход потопи в мизерия голяма част от нашите съграждани. Вярно, сега сме свободни. Обаче какво правим със свободата си, когато се депресираме при получаването на сметката за ток или не сме в състояние да осигурим добро образование и здравеопазване на децата си?
Една автентична левица трябва да се бори за правата на обикновените хора, да се бори за това те да получават по-добра реализация и по-добри заплати, да имат достъп до качествено образование и до качествени медицински грижи. Всъщност тази левица, за която говоря, трябва да прави неща, които са вършели левите партии и движения през последните два века – да се бори за намаляване на неравенството и за по-достоен живот на все повече хора.
И още нещо много важно – трябва да отхвърлим онази мантра, която ни повтарят вече двайсет години и според която вече нямало леви и десни политики, а имало само почтени и непочтени. Това, уважаеми госпожи, госпожици и господа, са глупости на търкалета. Защото левите и десните политики съществуват. Плоският данък, например, е класическо ултрадясно решение, замразяването на доходите – също. Докато прогресивното данъчно облагане, увеличаването на данъчната тежест върху особено богатите, както и вдигането на заплати и пенсии, повишаването на социалните разходи са си класически леви решения. Така че не се връзвайте на тази тъпотия, че вече нямало ляво и дясно. Ще ви дам един жокер – тръгне ли някой да ви пробутва подобни глупости, бъдете сигурни, че е на хранилка или при някой местен олигарх или при някоя мултинационална корпорация. Защото това са структурите, които имат интерес да ви баламосват, че нямало ляво. Те ужасно искат да няма леви решения, защото ако такива бъдат въведени, доходите им моментално ще паднат.
Освен икономическата ситуация, има и още една причина, поради която няма как и в България да не се появи истинска левица. Лявото като философия, като концепция винаги е било свързано с визията за един по-добър, за един по-справедлив свят. Левицата разсъждава дългосрочно и затова е привлекателна. Хората имат нужда от мечти. Хората имат нужда да вярват, че утре те и децата им ще живеят по-добре, ще имат повече възможности да реализират способностите си. Затова и левицата има бъдеще. Независимо от всичко.Петър ВолгинДеконструкция – БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *