Непонятна приказна страна. Каква е България година по-късно? Още по-непонятна, но не приказна

Непонятна приказна страна. Каква е България година по-късно? Още по-непонятна, но не приказна

Непонятна приказна страна
Непонятна приказна страна нарече днешна България някакъв „анализатор“ вчера. На някакво интуитивно, подсъзнателно ниво усещаш, че има нещо в това.
Не разбираш какво извършват политиците. Защо го извършват. Още по-малко схващаш какво говорят. Колкото повече не се знаят на кой свят са, толкова повече се опиват от ромона на гласа си. И не млъкват. И ти говорят като на дебил. Всичките, без изключение. А на теб, ако още не ти е обръгнало съвсем да размишляваш, ти остава само да се чудиш защо тъй дружно всички те имат за дебил и защо се правят, че ти не разбираш, че те лъжат. Понеже те наистина знаят, че ти знаеш, че те те лъжат.
Преди една година, в деня, в който Народното събрание избра Делян Пеевски за председател на ДАНС, настояхме за отговори. Поискахме изчерпателно и отговорно обяснение на случващото се. Защото не само на БСП, на България много хора дължаха тези отговори.
Каква е България година по-късно? Още по-непонятна. Но не приказна, а по-скоро мръсна приказка. Разказвана от диагностицирани логорейници. Приказка за паралелните реалности, които нямат дори и намек за допир помежду си.
В която, въпреки логореята, отговори няма. На който и да е въпрос.Какъв беше тоя Пеевски? Кой го позволи? Защо?
Какво стана с Бисеров? Защо? Щеше да вади зъби и щеше да боли. Кого го заболя?
Какво стана с Костинброд? Какво трябваше да стане? Защо не стана?
Някой обясни ли ви къде е Митко Каратиста? И въобще проясни ли ви се какъв беше тоя фрукт? А нещо за Пашата да сте чули през тази една година?
Някой да знае кой, как и защо смачка Ситнилски?
Защо бившият доверен бодигард на Борисов Тодор Коджейков напусна позорно НСО и защо именно тази власт предложи на неговото място не по-малко скандалния Ангел Антонов?
Кой измисли карикатурата Бареков? Кой му е продуцентът? Защо? Кой му позволи? Защо?
Нещо да сте чули за битието, милионите и далаверите на Андрей Иванов? Викаха му доверения на Боко милиционер-милионер. Забравихте го? Колко мило.
Имаше някакви обиски в офиси на Богомил Манчев. Бяла тишина.
Какво стана с възобновената пълна данъчна и финансова ревизия на лицето Цветан Генчев Цветанов? Мръсна тишина. Що бе, Чобанов?
Какво стана с досието „Буда“?
А разследваният за корупция Станимир Флоров как е, освен че сигурно е много добре с 20-те заплати накуп?
Дали да питаме въобще за цецомобилите? За списъка от над 200 подслушвани телефонни номера? За инициалите на подслушващите оперативни работници, дето суперменът Цацаров цяла година не може да ги разгадае? Помощ от приятел – И.Ш. беше ръководителят на групата, в която влизаха Й.К., Д.А., Х.Д. и К.Д. И какво?
Каквото и да питаме, каквото и да питате, те ви имат за дебили и говорят за национален интерес. За национален консенсус. За волята на избирателя, за приоритетни политики и прочее нечистоплътен конфиденс.
Сега пък задължително гласуване. Че то в Сатовча, Горно Дряново, Рибново и Сърница така си гласуват вече трето десетилетие. Че то да спираш на червен светофар също е задължително, ама какво от това?
Задължително ли? Момчета, докато не ми отговорите ей на тия, горните въпросчета, преди да си позволявате пак да ме задължавате каквото и да било, задължително няма да ви гласувам нито един път. И с чувство за добре изпълнен граждански и национален дълг ще бъда съзнателен закононарушител.
Толкоз.Таня Джаджева
………………………………………
Таня Джаджева – дългогодишен журналист и шефка на пресцентъра на Кабинета, когато Сергей Станишев беше премиер на Тройната коалиция.
в. Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *