Под въпрос е земята и водата на житницата на България – Златна Добруджа

Под въпрос е земята и водата на житницата на България – Златна Добруджа

В края на месец ноември т.г. Министерството на околната среда и водите издаде Решение №150 за извършване оценка на въздействието върху околната среда, а след него предстои обществено обсъждане, припомни в пленарна зала независимият депутат Велизар Енчев. С пълно основание жителите на Добруджа се страхуват, че предстоящата концесия е прикритие на сондажи за шистов газ, които ще имат пагубно въздействие върху околната среда, а министърът на околната среда трябва да гарантира, че плановете на правителството са съобразени с държавните и обществените интереси, допълни той.
Под въпрос е земята и водата на житницата на България – Златна Добруджа. Ако се формира категорично обществено мнение против проекта за сондажи край селата Рогозина, Калина, Чернооково, Рогозина Изток, може би решението за разработване на тези находища трябва да бъде ревизирано.
Според публично обявеното инвестиционно предложение концесията ще бъде дадена за 35 години с възможност за удължаване. Планира се сондирането да е наклонено, което води до заключението, че сондажът ще минава встрани и извън обхвата на площадката – тоест под нивите и дори под къщите, предупреди Енчев и обясни, че според експерти въглищните пластове, обект на това сондиране, са потопени или са под водата на подземното езеро, което храни и водоснабдява цяла Добруджа.Депутатът обясни, че ще се добива газ от въглища на дълбочина 2700 м, като начините това да се осъществи са само два – въглищна газификация (подпалване на въглищата) или фракинг, а обикновено и двата метода в комбинация.Какви гаранции дава МОСВ, че няма да се стигне до трайно замърсяване на водата? Какво ще се случи с пътищата, които и без това са в окаяно състояние, когато по тях тръгнат тежки камиони с оборудване и цистерни с химикали?“, попита от парламентарната трибуна Велизар Енчев. Според него отпадъчните води ще се изхвърлят в пречиствателни станции, но такива наблизо няма, а единствената съществуваща е за битови отпадъци, а не за химикали.ЗАД КУЛИСИТЕ.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *