Правителство на малцинството е патологичен стремеж към властта. При такава ситуация февруарските протести от 2013 г. ще ни се сторят като разходка в детската градина, в сравнение с това, което предстои, защото народът е на границата на търпението

Правителство на малцинството е патологичен стремеж към властта. При такава ситуация февруарските протести от 2013 г. ще ни се сторят като разходка в детската градина, в сравнение с това, което предстои, защото народът е на границата на търпението

Всяка българска работа започва зле организирано и завършва със скандал“, казва социологът Иван Хаджийски и пак със скандал, който ще доведе до нови избори в обозримо бъдеще, ще приключат преговорите за съставяне на правителство в рамките на 43-тото Народно събрание.
По начина, по който изглежда в момента то, не бихме могли да очакваме правителство с дълъг мандат.
Не знам точно каква е идеята на това правителство на малцинството, предложено от ГЕРБ, но ако Бойко Борисов смята, че с 88 или 90 души може да състави кабинет, аз не виждам как ще стане това. Идеята за подобно управление, подкрепено заради дадени приоритети, изглежда като политическо самоубийство. Проблемът на Борисов е, че не осъзнава това. Той смята, че може да има по-малък брой депутати, както беше в предишното Народно събрание, но какво значи приоритети без участието на други формации в управлението?
Да искаш да съставиш правителство на малцинството, в чисто психологически аспект изглежда като патологичен стремеж към властта. Бойко Борисов се преживява като значима личност единствено през властта и по-скоро тук става дума за задоволяване на чисто лични психични проблеми, отколкото за реален поглед над ситуацията в страната.
Да призоваваш останалите да мислят за ясни приоритети, но не и за лица, които да застанат зад тях и в същото време категорично да заявяваш, че не може да има кабинет на ГЕРБ без Бойко Борисов да е премиер, е проява на политическа шизофрения. Председателят на ГЕРБ е в това състояние от доста години насам, не само от днес.
Борисов е объркан, защото очакванията му бяха много по-големи, а причината затова е магическото число 97. Председателят на ГЕРБ не е очаквал в най-мрачните си прогнози обстоятелството, че ГЕРБ ще има поне десетина мандата по-малко, отколкото при предишните парламентарни избори.
Ако депутатите на Борисов бяха на 97 или към 100, настроението му щеше да бъде съвсем различно. Тогава той щеше да обяснява, че народът отново го обича. Но това число депутати очевидно е съкрушително за него.
Ако все пак има правителство на малцинството, формирано от ГЕРБ, очаквам то да се задържи до края на зимата. При такава ситуация, обаче, февруарските протести от 2013 г. ще ни се сторят като разходка в детската градина, в сравнение с това, което предстои, защото народът е на границата на търпението. Проф. Людмил Георгиев
Агенция БГНЕС
Колаж:Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *