„Протестна мрежа“ и бесовете

„Протестна мрежа“ и бесовете

Написах този текст, след като прочетох протестно писмо от „Протестна мрежа” до журналистката Любослава Русева от списание „Тема”. Няма да преразказвам сюжета (можете да го проследите в рубриката ни „Скандалът“), защото той е просто повод да напиша тези редове. Ще кажа само, че гневът на протестна мрежа е насочен неправилно към Любослава, която е описала поредната им излагация. Гневът им трябва да бъде насочен към самите тях– стана ясно, че миналата година никой не ги е подслушвал, репресирал и т.н. Това го каза не друг, а протестърският министър на МВР Йордан Бакалов. Претенцията за героична биография от страна на така наречените протестиращи и агресията им към колеги като Любослава Русева и Петър Волгин, чието предаване по БНР бе спряно пак под техен натиск, преля чашата на търпението ми и реших да напиша нещо кратко за тях с идеята да продължа с лични портрети и детайлно разглеждане на техните дела.
„Протестна мрежа” много прилича на петорките, описани от Достоевски в романа „Бесове”. Малки ударни групи, които подготвят почвата на революцията. Между тях има един чифут Лямшин, който дрънкал на пианото с все сила, докато останалите заговорничели. В България по съвместителство тази роля се играе от „Харе Кришна” последовател, който рисува паметници, дрънка по телевизиите и прави всичко по силите си, за да вдига шум – Асен Генов е антропологично и ментално копие на Цветан Цветанов. Останалите са полуанонимни негови подобия, които се опитват през мрежата да правят своите малки саботажи в името на гражданската революция.
Всичките са комунистически копелета по Михник, кастрирани от талант, артистичност и дух, но амбицирани да успеят социално. Между тях има такива, които се наричат артисти и върху чието лице е изписана скучната липса на каквато и да е артистичност. Еснафи, провинциалисти на духа, болни от амбицията да са някои и другите да ги слушат. Завалиите не могат да кажат нищо съществено. Антикомунизмът им е маска – а по съществото си са долнопробен пролетариат, който завижда и ненавижда всичко наоколо си. Апологети на омразата и невъздържани епигони. Вторачването ми в дядо Калин и Кьосев не е поради лична вражда. Така съм се вторачил и в Светлин Русев – това са персонажи, които олицетворяват некадърността и завистта, вплетени в болна амбиция. Вредни социално и политически, затова воювам с тях и няма да ги оставя на мира.
Копието им – „Протестна мрежа”, е ерзац на ерзаца – корумпирани на дребно, които се вживяват в ролята на морални ментори. С такива трябва да се сбиеш и да ги парираш овреме, защото проказата им е заразна и могат да се превърнат в чудовища, ако съдбата им поднесе властта. Справка – Цветан Цветанов. Никакво разбиране и емпатия към тези морални изроди. Осраха се, изпъдиха хиляди хора от собствения им протест, слушахме загрижено истериите им, за да ги разберем, запушвахме си ушите за вувузелите им, изтърпяхме хистеричните им припадъци с Конституцията в ръка на жълтите павета, дундуркахме ги разбиращо, гледахме ги по пет пъти на ден в националния ефир, барем кажат нещо за гражданския дух, изпитвахме чувство за вина, когато се държахме остро с тях. Накрая се оказаха точно такива, за каквито ги мислехме – кич, еснафлък, кариера и кинти.
Наместиха се в правителството, забравиха за морала в политиката, за антикомунизма и принципите, че сега се опитват и да заличават следите. Да затварят устата на всеки, който ги пита – вие какво правите? Дайте сметката! Да теглим чертата и да видим какво се случи след вашия протест. Освен че влязохте в правителството и се намърдахте във властта, дали българската политика е станала по-морална, че спряхте да протестирате? Къде ви отиде патосът на възмущение от миналото лято? Защо не чувам въпроса „Кой?” по адрес на КТБ, Защо бе, мошеници на дребно, защо не питате КОЙ? всеки ден пред МС, БНБ или Народното събрание? Защо не питате съратника си Близнашки? Нека позная – защото ви е шубе. Защото онзи Кой – Пеевски, е пак на власт, но този път е с мутрата Борисов и ви е адски шубе да му кажете името и да му търсите сметка.
Не ви стиска да излезете пред НС и да извикате, че е невъзможно две прасета да превръщат цялата държава в кочина, защото друго не могат и защото всички „ние, българите” им позволихме да го направят. Нали много ви страхува Пеевски, откакто разбрахте, че е с Боко. Няма мутра, която да ви защити от мутрата. Хайде протестирайте де – какъв по-добър повод от КТБ. Или от Ваньо Танов, доносник на Шесто на ДС и покровител на контрабандата при Бойко. Питайте, ръчкайте, натискайте! Не ръководството на радиото за Петър Волгин и шефовете на „Преса” за Люба Русева, а баце ви от Банкя. Питайте го Кой го направи главен секретар, Кой го направи генерал-лейтенант, Кой го прати в Турция да изнася амфетамини и да внася хероин, Кой подари банка на жена му, Кой го направи съдружник в „Булгартабак”, Кой го направи ортак с Пеевски и Доган, Кой днес всъщност управлява, защото определено не е Жоро Близнашки и астралният комсомолец от Гоце Делчев.
Вие сте по-отвратителни от тях, защото виждате очевидното и се правите, че то не съществува. Вие сте професионализирани лъжци и невиждани лентяи. Параполитически паразити, които се хранят от синекурни проекти. Ако бяхте кадърни и не бяхте профукали парите, които ви се дадоха за циганска интеграция, образование, изборен процес, съдебна система и какво ли още не – България днес щеше да цъфти. Когато ви казват соросоиди, то е защото сте точно такива. Ерзаци. Симуланти на благотворителност и гражданска активност, второстепенни разпоредители на бюджет, заделен за индулгенция на грехове, причинили многократно по-големи човешки трагедии и катастрофи от плахия опит за баланс. Ако си мислите, че парите на Сорос са по-чисти от парите от наркотрафик, имате проблем с елементарната интелигентност. Ако мислите, че американското правителство дава пари за чиста кауза от демократичен характер, без да иска нещо в замяна и това е по-легитимна прехрана от тази на другите, това е самозаблуждение, граничещо с дестбилност.
Всички знаете много добре, че сте зависими един от друг, точно както омразната ви ДС е държала в зависимост някои хора, които виждам и сред вашите борбени антикомунистически среди. Ако не излезете на протест, когато трябва, или протестирате, когато не трябва, няма да има проект, концепция, одобрение, роля, разпределение, отпечатване на книжка с лично творчество, покана за парти, билети за концерт, америка за българия и т.н. Това, че сте тънко корумпирани според вашия провинциален критерий, не значи, че не сте корумпирани. А най-отвратителното е, че имате наглостта да раздавате присъди и да менторствате именно по-критерия за корумпираност. Затова сте и морални изроди. С поведението си от една година на само доказахте, че не ставате за никакво общо благо, а по-голямата беда е, че се оказахте и ужасно бездарни, безвкусни, несимпатични и досадни хора, които си позволиха да узурпират идеята за гражданско поведение, мислене, разговор и т.н. Това е безобразие, истината за което няма как да ви се спести. Ще трябва да имате смелостта да го видите очи в очи и да си дадете сметка за злото, което сторихте.Явор Дачков
www.glasove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *