РАЗХОДКАТА КАТО РЕПРОДУКЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЕБИЧНОСТ

РАЗХОДКАТА КАТО РЕПРОДУКЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЕБИЧНОСТ

„ГРУБА И БЕЗДАРНО БЕЗРАЗЛИЧНА КЪМ ЧОВЕКА.“, написа наскоро К. Донков в едно от блестящите си есета. Поводът беше стоковият дефицит и душевните поражения, които той нанася. Може да се каже, че пораженията са и духовни.
Върнах се към тая универсална фраза, като видях клип и снимки от небрежната разходка на Борисов по главната улица на Пловдив. Няма да се занимавам с евтинията и кича на тая пиар акция. Обидно ми е и ми срамно, че това е възможно да се случи.
Картинките от тая разходка обаче ме наведоха към спомена за оная власт и неините началници, които лекомислено си въобразихме, че сме прогонили завинаги на 10 ноември 1989 г. Несъмнено, илюзиите могат да нанасят смъртоносни удари. Илюзиите маскираха перфектно трансформациите на оная власт и неините воеводи. Зад тоя прокъсан камуфлаж се скриха алчни и безогледни амбиции на алчни и безогледни хора. Хитреци, репродуцирани от др. Живков. Нещо повече – хитреци, обучени приживе лично от него. Разликата между учителя и учениците му е, че учителят построи една държава НА ВСЯКА ЦЕНА, а учениците му дори не изчакаха трупа на учителя си да изстине и започнаха да грабят създаденото от него. Вятърът на промяната разпокъса още повече камуфлажа на новите комунисти/социалисти и през дупките ясно започнахме да съзираме руините на създаденото.
Т. Живков репродуцира себе си. Но, както знаем, във всяко изкуство репродукцията в някаква степен е подигравка с оригинала. Същото наблюдаваме и днес. Простащината на Борисов и обкръжението му е реплика на простащината на Живков и неговото обкръжение. Смешна реплика, която показва как бившият комунист Борисов се превръща в предводител на дясното, а левите комунисти се предвождат от олигарси.
Разходката на Борисов е долнопробна популистка акция, но тя има своите привърженици и те хич не са малко. Абсурдно е, че носталгията по времената от преди 1989 г. се подклажда с такива евтини приоми. Абсурдно е, че има хора, които, грубо казано, се връзват на такива съмнителни примамки. Но, както казва К. Донков, грубото и бездарно безразличие към човека няма как да се произведе без съгласието на човека. Особено, когато съгласието е мълчаливо и дава карт бланш на такова поведение.
Построеното на всяка цена се ограбва на всяка цена. Тъжна карикатура, но добре аплодирана карикатура.Любо КОЛЬОВСКИ
ЗАДКУЛИСИТЕ няма как да пропусне да отбележи, че министър-председателят ни днес се е явил с насинен десен „фар“ на „констативния“ съвет при президента, който се самоопредели на „преродена ирландска пастирка“, която в този живот е спяла по „паркинЗите“. Синьото и подутото било от тенис. Добре, че уточниха. За малко да си помислим, че с Шиши са си играли снощи на мутри, гледайки „Кунг фу Панда 3“, а после НЛО.Колаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *