640 хил. висшисти избрали Терминал 1 и 2 за 23 години

640 хил. висшисти избрали Терминал 1 и 2 за 23 години

Около 640 000 висшисти са напуснали страната през последните 23 години. Тревожната статистика оповестиха вчера учените от Института за изследване на населението към БАН, които представиха сборника „Демографската ситуация и развитието на България“. Според данни, събрани от Министерството на труда и социалната политика, националната статистика и собствени сведения, от академията са изчислили, че не по-малко от 1,6 милиона българи са потърсили препитание в чужбина от началото на прехода досега, пише Faktor.bg.
Половината от стегналите куфарите в последните години са на възраст между 20 и 39 години, 80% от тях – с висше образование. Големият брой високообразовани емигранти на практика е равен на приетите и завършили родните университети за почти 10-годишен период.
„Все по-често причините за емиграция не са чисто икономически, както бяха през 90-те. Младите искат „нормална държава“, гласи един от най-важните изводи от изследването.
При оставащите у нас висшисти положението също е опасно. Според учените всеки четвърти от тях не намира реализация на пазара на труда. Повече от половината пък (57%) работят на места, за които не се изисква университетска диплома. Най-добре се реализират медици и IT специалисти. В промишлеността едва от 16 до 30% от инженерите се развиват според квалификацията си. При подобна статистика от пазара на труда не е никак учудващ и високият процент неудовлетворени от качеството на подготовка, което дават родните вузове. Всеки четвърти студент и 33 на сто от преподавателите определят нивото на българските висши училища като ниско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *