Адвокат по наказателно право: МВР не може да отнема кола без влязла в сила присъда

Адвокат по наказателно право: МВР не може да отнема кола без влязла в сила присъда

С последните промени в Наказателния кодекс бяха въведени нови по-строги санкции за шофьорите, употребили алкохол и наркотици. Те предвиждат конфискация на автомобила.

От МВР вече съобщават за отнети превозни средства, но признават, че все още очакват подробни инструкции за прилагането на новите текстове.

Темата коментира в ефира на bTV Силвия Петкова, адвокат по наказателно право.

„МВР вече се хвали, че отнема моторни превозни средства, а няма това правомощие. Отнемането на моторно превозно средство е създадено така от законодателя, че да може да се отнема само с влизане в сила на присъдата, т.е. всяко предварително отнемане ще е незаконосъобразно“, категорична е Петкова.

Тя съветва шофьорите да не подписват протокол за доброволно предаване на колата. „Връщането на автомобила, след като е предаден по този начин, е много трудно и дори невъзможно“, уточни адвокатът по наказателно право.

По думите ѝ в новите текстове няма логика, защото при умишлено причиняване на смърт на пътя не се отнема превозното средство, при непредпазливо причиняване на смърт в пияно състояние – съдът има възможност, но не е длъжен да го отнеме, а когато се шофирът е в пияно състояние, без да е предизвикано пътнотранспортно произшествие, отнемането да е задължително.

„Когато шофьорът се съмнява, че тестът му е фалшиво положителен, трябва да настоява да бъде придружен до съответното лечебно заведение и да даде биологична проба кръв и урина. Полицаите са длъжни да го придружат“, каза още адвокат Петкова.

Гледайте целия разговор във видеото!

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *