АЕЦ „Фукушима“: Изхвърлянето на обработена радиоактивна вода започва до дни (ВИДЕО)

АЕЦ „Фукушима“: Изхвърлянето на обработена радиоактивна вода започва до дни (ВИДЕО)

Япония планира да започне изпускането на обработена радиоактивна вода от разрушената от цунамито атомна електроцентрала „Фукушима“ в океана до дни. Вероятно това ще стане още в края на август, съобщи японският всекидневник Asahi Shimbun, като се позовава на правителствени източници.

Освобождаването вероятно ще дойде малко след като министър-председателят Фумио Кишида се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и президента на Южна Корея Юн Сук-йол следващата седмица в Съединените щати. Тъй като имаше множество протести, Фумио Кишида ще трябва да им обясни, защо се смята, че въпросната вода е безопасна, се казва още в съобщението.

Японският ядрен регулатор миналия месец даде одобрението си на Tokyo Electric Power (компанията, която оперира с централата) да започне с изпускането на радиоактивната вода. Експерти от Япония и от Международната агенция по атомна енергия твърдят повече от година, че е въпросната вода е безопасна за океана. Близки до Япония страни обаче се опасяват, че по този начин може да се замърси храната.

Дънният тралов риболов е планиран да започне край АЕЦ „Фукушима“, североизточно от Токио, през септември. Правителството обаче си е поставило за цел да започне изхвърлянето на обработена радиоактивна вода преди началото на риболовния сезон, съобщава агенция Ройтерс.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *