Ако Бойко Борисов дойде отново на власт вероятностите са две – или на Коледа да го изгоним с камъни, или да го оставим да управлява, при което за последиците нямам достатъчно въображение и фантазия

Ако Бойко Борисов дойде отново на власт вероятностите са две – или на Коледа да го изгоним с камъни, или да го оставим да управлява, при което за последиците нямам достатъчно въображение и фантазия

Борисов ще използва панелките за теглене на нов държавен заем
Досегашните политически действия на Бойко Борисов никога не са ни давали основание да вярваме на каквото и да е, казано от него. Темата за реваншизма беше подхваната от него не от днес на старта на предизборната кампания на ГЕРБ, а много преди да падне правителството на Пламен Орешарски.
Тогава Борисов се закани,че ще има реваншизъм до дупка и няма никакви причини да се смята,че това няма да е така. Въпреки уверенията му от днес. Сегашните му думи са просто едно завоалиране пред широката публика на истинските му бъдещи намерения. Служебното правителство му разчиства терена и го прави много успешно. Видяхме какви кадрови безобразия се извършиха напоследък, колко зам.министри и висши чиновници бяха уволнени при положение,че новите министри няма откъде да имат информация за състоянието на ресорите си. Те трябваше да оставят поне хора на експертно ниво, които да им помогнат в решенията, които предстоят да вземат. В края на краищата служебното правителство има една единствена задача – да организира честни избори, а не да се занимава с кадрова чистка по високите етажи на властта.
За съжаление, почти никой не се заема да опровергава каквито й да било лъжи на Борисов. А и никой не се нае да разследва зловредните решения по време на кабинета на ГЕРБ. Това е основната причина той да помпа самочувствието си и днес да дава тези необосновани с нищо оценки. Защо неговите опоненти не направиха това? Най-елементарният отговор е: защото всички бивши властимащи са зависими помежду си. Затова не бива да чакаме никаква справедливост, никакво преследване от страната на закона на престъпленията и злоупотребите . Видяхме какво стана с апартаментите на Цветанов, какво стана с хонорара на Доган , примерно. Резултат – нула. Тази „толерантност“, според мен, е договорена под масата, не знам кога, къде и как, но тя се спазва стриктно от всички политици. И друг път сме говорили,че политиката е бизнес и няма нищо общо с идеологията и с националните интереси.
Заявката на Борисов, че другия месец едва ли не панелките ще му спечелят изборите не е от днес. Спомнете си екзотичното му интервю от вчера по един ТВ канал – там каза същото и запомнете, че това е един от козовете му да тегли нов държавен заем. А служебното правителство много усилено и трескаво работи за подготовката на актуализацията на бюджета. Ако имаме парламент след 5 октомври – това ще бъде първата му катастрофална стъпка, която ще бъде направена в посока завличането на България с нови дългове. Страната ни не е в дефицит, тя има фискален резерв от над 8 млрд. лв. Не разбирам за какви дефицити, за какви „дупки“ говори Бойко Борисов, а и колегата му „Ало, Ваньо“, според който и в митниците имало 670 млн. „дупка“ .
От технологична гледна точка ситуацията около панелките не е добра. Те имат 50 г. живот, след този период те трябва да бъдат реконструирани или съборени. Но в случая говорим за абсолютен политически популизъм, за използване на общоизвестни факти в катастрофичен план за създаване на паника и усещане, че държавата наистина ще фалира, ако Бойко Борисов не е на власт. Точно с това той започна кампанията си много време преди официалния й старт. Като насажда в главите на хората страх и несигурност, че едва ли не България е на ръба на катастрофата. Ако попитате финансовите експерти, те ще ви кажат, както и са го правили напоследък, че нещата, които този човек говори за фискалния резерв, не отговарят на истината. България има достатъчно средства да посрещне нуждите си и изобщо не се нуждае от актуализация на бюджета. Дефицитът е 1 млрд. При наличност в резерва 8 млрд.лв. за какво говори Борисов? Не знам коя панелка трябва да се санира и коя не, това е работа на специалистите, наистина тази процедура все някога трябва да се започне, но не е това най-важното в държавата в момента. Сега сме изправени пред дестабилизация, която , ако продължи така, не знам докъде ще доведе.
Ако Бойко Борисов дойде отново на власт вероятностите са две – или на Коледа да го изгоним с камъни, или да го оставим да управлява, при което за последиците нямам достатъчно въображение и фантазия да си представя какви биха били. Всичко това би означавало нови фалити на фирми, увеличаване на безработицата, а вероятността да гръмне още една банка може да стане в съвсем скоро време. Знаете коя е тя – тази, която дължи на държавата 1 млрд. 400 млн.лв. и не е в състояние да погаси този дълг. В същото време гуверньорът на БНБ Искров е на море в Турция.
Амбициите на Борисов са безгранични. Това е човек, предвождащ лидерска партия и няма как, при положение, че те се готвят да спечелят изборите, той да не е премиер. Но твърденията му, че г-жа Меркел му е казала на четири очи: „ти спечели изборите, пък после ще ти помогна“, няма как да е вярно, защото насаме те просто няма на какъв език да си говорят. Борисов не знае нито един чужд език. Нищо от казаното от него не ме задължава да му вярвам, защото този човек непрекъснато лъже и си променя позициите, даже по три пъти на ден.
Политическата практика у нас обаче не преследва такива изказвания и откровени лъжи. Няма и как да бъдат преследвани при обществена апатия, което ме кара да мисля, че много малко хора ще отидат до урните за гласуват. При това положение търговията с гласове ще се завърти отново. И ако този път не се казва „Костинброд 2“ ще се нарича „Подуене 3“ или нещо подобно. Много бих искал народът ни да се събуди и да разбере какво се случва. Хората са уморени и отвратени. Имам наблюдения от провинцията, където българите са абсолютно неориентирани. Симпатизантите на „здравата ръка“ ще гласуват за Бойко Борисов, защото те не проумяват, че състоянието на държавата в момента е такова, защото техният любимец бе на власт 3 г. и половина. А при медиите положението е отчайващо, защото в голямата си част те са емисари на силите, които поддържат и финансират ГЕРБ на Борисов и останалите подобни структури. Така че те едва ли ще имат интерес да информират обективно аудиторията си.Любо Кольовски
Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *