Ако не увеличат клиничните пътеки: Без ръст на заплатите на медиците

Ако не увеличат клиничните пътеки: Без ръст на заплатите на медиците

Болници предупредиха, че увеличение на заплатите е невъзможно, ако цените на клиничните пътеки не бъдат променени. Възнагражденията на лекарите зависят от броя специалности, които имат, но трябва да са поне 1900 лв. 

Снимка:
bTV

Според колективния трудов договор началник на клиника, например, трябва да получава не по-малко от 2200 лв. Сестри, акушерки, рехабилитатори трябва да получават между 1450 и 1500 лв., а санитарите – 910 лв.

Недоволството е във връзка с предложението лечебните заведения да имат 6-месечен период, за да осигурят тези заплати, и възможни санкции, ако не успеят. От Здравната каса отричат да има предвидени санкции.

До момента едва 29 от 181 държавни и общински болници са успели да постигнат тези суми, сочат официалните данни. На този етап няма яснота по какъв точно механизъм болниците ще бъдат задължени да въведат възнагражденията.

Снимка:
bTV

Медицинска сестра от над 30 години, Маргарита Николова казва, че в момента е доволна от условията на работа, но счита, че е нужна промяна.

„Да се спасява човешки живот не може да има равностойност с пари. И докато не се остойностят правилно клиничните пътеки и този труд, това ще бъде проблем“, споделя Маргарита, мед. сестра в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

От педиатричната болница казват, че инфлацията значително е повишила разходите им. В  приходите не отчитат съществена промяна.

„Едни търговски дружества, които трябва да развиват търговска дейност, няма откъде да платят едни пари, ако не са ги изкарали. А в същото време ми слагат лимит на приходи – чрез лимити, чрез клинични пътеки, чрез силно регулираната дейност на болниците“, коментира Данаил Димов, зам.-директор на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Идеята за обвързване на рамковия договор със заплатите не е отсега. И миналата година общинските болници алармираха, че тя е трудно постижима.

„Тогава ни беше обещано чрез методика да се отпуснат средства, които да доведат до увеличаване на основните заплати. Такава методика има заложена в НРД. За нас е неработеща. И при положение, че пътеките не мръднаха не е възможно да вдигнем основните работни заплати. На бедния като му взимаш пари, той по-богат няма да стане“, казва Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници.

От здравното министерство заявиха, че работят по остойностяване на клиничните пътеки и на медицинските дейности. Целта на тези мерки е да насърчат медиците и да направят сектора по-привлекателен за работа.

А според проекта на новия рамков договор болниците ще трябва да гарантират и че съотношението между минималното и максималното възнаграждение е не повече от 1 към 10. Как точно ще бъдат задължени да изпълнят критериите, ще стане ясно след подписването на договора.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *