Ако Украйна беше послушала САЩ, армията ѝ щеше да бъде заличена за дни

Ако Украйна беше послушала САЩ, армията ѝ щеше да бъде заличена за дни - 1

Ако Украйна беше послушала САЩ, армията ѝ щеше да бъде заличена за дни

Офанзивата на въоръжените сили на Украйна достигна повратна точка. За да постигне успех, Киев се нуждае не от безплатни оценки и съвети за промоция, а от оръжия и боеприпаси.

Това пише за The Wall Street Journal Сет Кропси, президент на Йорктаунския институт и бивш служител в Министерството на отбраната на САЩ. По думите му, за да успее украинската контраофанзива, Киев се нуждае от много оръжия и боеприпаси.

Сет Кропси призова администрацията на Джо Байдън да ги предостави, вместо да дава съвети на ЗСУ по какъв начин трябва да проведат операциите си. Американски вестници писаха по-рано, че е имало несъгласие между Киев и Вашингтон относно провеждането на операцията. Според американците украинската армия трябва да съсредоточи цялата си бойна мощ в една посока – към Мелитопол и прекъсване на сухопътния коридор на руснаците към Крим.

Сет Кропси посочи, че именно там руската армия разполага с мощни линии на отбрана и мобилни резерви. Опитът за пробив би бил катастрофален. „Ако Украйна се беше вслушала в американския съвет, щеше да разположи половин дузина бригади върху мощната руска отбрана и украинската бойна мощ щеше да бъде заличена за няколко дни“, каза военният експерт.

През последните седмици зачестиха коментарите, че украинската контраофанзива се движи твърде бавно. Както военните, така и украинските власти многократно подчертават, че южната част на Украйна е осеяна с руски мини, така че няма да е възможно да се повторят светкавичните операции като Харков или Херсон. Руснаците имаха месеци време да минират окупираните територии и да изградят серия от отбранителни линии.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба порица вчера критиците на тактиките на Киев в контраофанзивата срещу руската инвазия. „Критикуването на бавните темпове на контраофанзивата е равносилно на това да плюеш в лицето на украинския войник, който жертва всекидневно живота си, като напредва и освобождава километър по километър украинската земя“, каза Кулеба на среща на външните министри на ЕС в испанския град Толедо.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *