АКФ: Софийска градска прокуратура е оттеглила европейската заповед за арест на Петьо Петров – Еврото

АКФ: Софийска градска прокуратура е оттеглила европейската заповед за арест на Петьо Петров - Еврото  - 1

АКФ: Софийска градска прокуратура е оттеглила европейската заповед за арест на Петьо Петров – Еврото

По данни на Антикорупционния фонд, започналото в края на май в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване срещу предполагаемия ръководител на криминалната мрежа „Осемте джуджета“ Петьо Петров – Еврото е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура (СГП).

Разследването срещу Петров беше за принуда и незаконни записи, по което той беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест.

След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната.

Припомняме, че на 06.07.2023 г. и. ф. главният прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от екипа на АКФ бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса „Осемте джуджета“.

Тогава и. ф. главният прокурор заяви:

„Казусът „Осемте джуджета“ е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки“, както и:

„Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица.“

Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с „Осемте джуджета“, резултатите от която трябваше да станат известни до 15-ти юли.

Точно месец след този срок информация какво се случва по тази проверка няма.

Използваме този повод да запитаме и. ф. главния прокурор дали информацията за оттеглянето на европейската заповед за арест за Петров и спирането на издирването му извън границите на страната отговаря на действителността, пишат още от АКФ.

Както и кога ще започне разплитането на казуса „Осемте джуджета“, което, според собствените му думи, е ключов залог за бъдещето на поверената му институция.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *