АКЦИЯТА НА ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА – ШАМАР В ЛИЦЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

АКЦИЯТА НА ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА – ШАМАР В ЛИЦЕТО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

Вече два дни сме подложени на информационен терор – ДАНС, МВР и прокуратурата срещу проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война. Показни действия в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Асеновград. Огромен брой арестувани /според медиите, над 140 души/ и голяма част в последствие освободени.
Последвалата специална пресконференция на много високо ниво с главния прокурор Сотир Цацаров, заедно с председателя на ДАНС Владимир Писанчев и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов само затвърди усещането за опит за оправдание и за прикриване на нещо задкулисно.
Днес, след изслушването на шефа на ДАНС, налице са недоволни депутати, искане за оставки и за първи път остри критики в предаванията в електронните медии.
Резултатът: 7 души обвиняеми за проповядване на радикален ислям и пропагандиране на война. И всичко това съпроводено с показване на материали на „Ислямска държава“. Дори и за лайк въпросите, които започват да тормозят съзнанието са много:
Първо: Защо всичко това беше толкова показно? Кого обслужи тази показност? Чии интереси защитиха нашите „защитници“? Няма спициалист в тази област, който да не отправи критика за това.
И като си спомним как така наречената „Ислямска държава“, която си е безспорно терористично образувание, показно екзекутира хора, как разпространява в интернет всичките си безобразия, как търси реализация на интересите чрез демонстративна публичност, изведнъж започва да ни гложди мисълта, че всъщност тази нашенска показност обслужи точно тези интереси. Защото дори и децата разбраха, че у нас има опасност ….
В същото време, по най-обидния способ ни убеждават, че причината за бързане е изтичане на информация, която форсирала операцията, и че… една секретарка била публикувала дадените разрешения за обиск. Докога любимите ни управляващи, както и любимите ни защитници на държавата ще ни вземат за жалки и нещастни неграмотници? Дори и за хората, които случайно са имали досег със съдебната система е ясно, че материалите по наказателните дела не са публични, че достъпът до тези дела е само за страните и че дори и документите за обиск са секретни. И на тази база, човек като мен си казва: Писанчев и главния прокурор или бързат с някаква показна и рекламна за себе си дейност или за пореден път ни показват, че не са за тези високи постове. Защото, ако месеци наред са следили и наблюдавали как Ахмед Муса от юли до ноември т.г. е проповядвал възгледите на „Ислямска държава“, как в проповедите си той е говорил за възхвала на ИД и персонално на нейния лидер, как е разиграл налагане на халифат в световен мащаб, и как е обучавал всеки от последователите му да върши каквото е необходимо, то тогава същите тези органи трябваше да си свършат финала на работата много тихо и много ударно.
А днес стана ясно и нещо друго. Разпоредбите на НК, по които са привлечени обвиняемите са силно остарели – от 60-те години и към днешна дата са почти неактуални. Дори не е помислено, че няма текстове за този вид тероризъм, за действителната опснаност от явлението, за защита от проповеди за война и т.н.
Колко бяха бързи нашите избраници, когато промениха закона за бюджета. Така, под формата на защита на държавата, с която идентифицират само себе си, ограбват всички нас, като прибират каквото им се изпречи – депозити, заеми, ипотеки, пари от нови заеми, и най-вече, прибират и унищожават нашето усещане, че сме граждани на държавата и на нейно място насаждат усещането за безсилие и безнадежност.
И заедно с тази насилствена безнадежност, НИКОЙ НЕ СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА ПРОМЕНИ ЗАКОНА, ПРЕДИ ДА ПРОВЕДЕ ТЕЗИ ПОКАЗНИ АКЦИИ. Въпреки закрития дебат, днес в НС стана ясно, че отново БАЗОВИТЕ ПОСТУЛАТИ не са били предмет дори на разговор. А те са най-важното. Не да правиш акции, които просто ще се провалят, не да събираш доказателства, които няма да доведат до присъда, а да си свършиш истински предварителната работа, за да кажеш, че наистина защитаваш държавата.
Държавата ли казах? Грешка. Територията имах предвид.
Любо Кольовски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *