Александър Вучич: Сърбия се надява на укрепване на отношенията със САЩ

Александър Вучич: Сърбия се надява на укрепване на отношенията със САЩ - 1

Александър Вучич: Сърбия се надява на укрепване на отношенията със САЩ

Сръбският президент Александър Вучич се срещна днес в Белград с конгресмена от САЩ Майкъл Търнър и подчерта, че Сърбия е ангажирана със плодотворното сътрудничество и укрепването на отношенията със САЩ, особено в областта на икономиката, предаде Танюг, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на президента, информира БТА.

В съобщението се посочва, че Вучич е приветствал динамичния политически диалог с представителите на американската администрация и Конгреса. Той е припомнил и че Сърбия е предложила установяването на Стратегически диалог със САЩ, с който двустранните отношения биха придобили по-ясна структура.

Вучич е благодарил на САЩ за подкрепата им по европейския път на Сърбия.

Двамата са разговаряли и за диалога между Белград и Прищина, като сръбският президент е посочил, че страната му полага много усилия в диалога под егидата на ЕС, защото го възприема като единствения правилен път към постигане на устойчиво споразумение и решаване на кризата, предизвикана, по думите му, „от едностранните действия на властите в Косово“. Той е благодарил и за усилията от американска страна за намаляване на напрежението в Северно Косово.

Търнър е посочил, че искрено оценява усилията на сръбския президент и неговата роля в осигуряването на мира и стабилността в региона. Изразил е и удовлетворение от икономическия напредък на Сърбия и е приветствал ангажимента ѝ за допълнително стимулиране на регионалното сътрудничество.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Миналата година косовските сърби напуснаха постовете си в институциите, а след това не участваха в местните избори, което доведе до ново нарастване на напрежението между Косово и Сърбия в края на май в четири северни общини в Косово, където за кметове бяха избрани косовски албанци.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *