Американец изуми: Сега ще бия единия рекорд на Болт. Догодина – и другия

Американец изуми: Сега ще бия единия рекорд на Болт. Догодина - и другия

Американец изуми: Сега ще бия единия рекорд на Болт. Догодина – и другия

Ноа Лайлс отправи най-смелата закана, чувана скоро в атлетиката, а и в спорта изобщо. Американският спринтьор тръгва за световното първенство в Будапеща (от 19 август) с ясна цел. И не я крие:

„Ще подобря рекорда на Юсеин Болт на 200 метра още сега, в Унгария – каза 26-годишният американец преди заминаването. – Имам ясен план и никога не съм бил в по-добра форма.

Сега ще се концентрирам върху тази дисциплина и мисля, че чога да бягам за 19.10 секунди. Знам, че имам възможностите и времето е дошло.“

Лайлс е световен шампион от 2019-а и 2022-ра на 200 метра, а най-доброто му постижение е 19.31 секунди.

Рекордът на Болт, поставен през 2009-а е 19.19 сек, като се счита за бягане, което трудно може да бъде повторено някога.

Сега американецът се кани да го направи, като довери, че се е посветил изцяло на 200-те метра в последните 18 месеца.

Но Ноа е силен и на по-късата дистанция, като има във визитката си младежка световна титла победи в Диамантената лига на 100-те метра.

Върховото му постижение там е 9.86 секунди, което е доста далеч от 9.58 – извънземния световен рекорд на Болт, поставен също през 2009-а.

„Това е следващата стъпка – казва Лайлс. – Стратегията ми е ясна и за нея. След световното първенство в Будапеща стоте метра стават приоритет, а догодина идва Олимпиада. Именно там или около игрите в Париж, мисля, че ще имам силите за рекорда.

Прогнозирам, че още до края на тази година ще бягам около 9.65 секунди, може би още в Унгария. В месеците след това се надявам да сваля и останалото до рекорда.“

Коментарите на Ноа Лайлс бяха приети доста скептично в света на атлетиката.

Някои легенди дори ги нарекоха „неуважителни“ към постижения, които от мнозина са виждани направо като недостижими.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *