Американският посланик в Прищина: САЩ не подкрепят нито Велика Албания, нито Велика Сърбия

Американският посланик в Прищина: САЩ не подкрепят нито Велика Албания, нито Велика Сърбия - 1

Американският посланик в Прищина: САЩ не подкрепят нито Велика Албания, нито Велика Сърбия

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер каза днес в Прищина, че неговата страна не подкрепя нито Велика Албания, нито Велика Сърбия, предаде белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

„САЩ силно подкрепят стремежа към ЕС, както и териториалната цялост на всяка страна на Балканите, включително и на Косово“, посочи Ховениер.

Тази реакция на американския дипломат идва след посещението на косовския премиер Албин Курти миналата седмица в Република Северна Македония, където присъстващите издигнаха знаме с карта на „Велика Албания“, в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония.

По думите на Ховениер страните в региона трябва да се фокусират върху изпълнението на необходимите критерии по европейския си път и върху добросъседските отношения.

Той определи като погрешно тълкуванието на твърденията, че Косово не позволява вноса на лекарства и медицински материали от Сърбия, тъй като, по думите му, те могат да се внасят по същия начин както и преди 14 юни, когато е взето решението за забрана на вноса на стоки от Сърбия.

„Имахме много ясен разговор с министерството на здравеопазването и те не знаят за нито една молба за внос на лекарства или санитарни материали, на която да не са отговорили положително“, подчерта Ховениер.

Той посочи, че е поискал от правителството на Косово да предприеме действия за свободното движение на стоките, вместо да търси начини за тяхното ограничение, за да няма погрешни тълкувания на събитията.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *