Американски адмирал: В Черно море може да избухне война

Американски адмирал: В Черно море може да избухне война - 1

Американски адмирал: В Черно море може да избухне война

Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна, каза пред „Политико“ бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, предаде БТА.

Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

Още новини от Украйна

„Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация“, каза Ставридис. НАТО, добави той, „няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада“.

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб „Шукрю Окан“, плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор на НАТО. Ставридис разкритикува силно тактиката като „равносилна на пиратство“, тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *