Американски журналист обжалва ареста си в Русия

Американски журналист обжалва ареста си в Русия - 1

Американски журналист обжалва ареста си в Русия

Американският журналист Еван Гершкович е обжалвал последното удължаване на задържането му в предварителния арест в Москва по обвинения в шпионаж, които той отрича, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Лефортовският районен съд в Москва съобщи, че е получил жалбата от екипа, който защитава репортера на в. „Уолстрийт джърнъл“.

Гершкович беше арестуван на 29 март в град Екатеринбург по обвинения в шпионаж. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Не е определена дата за съдебния процес, а в четвъртък задържането му в московския затвор Лефортово беше удължено с три месеца до 30 ноември.

Предишните две обжалвания през април и юни не бяха одобрени.

Съединените щати твърдят, че Русия използва Гершкович за провеждане на „заложническа дипломация“ в момент, когато войната в Украйна влоши отношенията между Москва и Вашингтон до най-ниската им точка от повече от 60 години, отбелязва Ройтерс.

САЩ твърдят, че обвиненията срещу Гершкович са фалшиви, и настояват за освобождаването както на журналиста, така и на друг американец – Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж през 2020 г. на 16 години затвор. Уилън изтърпява в наказателна колония присъдата си по обвинения в шпионаж, които той също отрича.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *