Американците са тотално разделени! „За“ и „против“ Доналд Тръмп

Американците са тотално разделени! "За" и "против" Доналд Тръмп - 1

Американците са тотално разделени! „За“ и „против“ Доналд Тръмп

Американците са силно разделени по партиен признак в мнението си за действията на бившия президент Доналд Тръмп и поредните криминални обвинения срещу него, показва ново проучване. Около половината смятат за незаконен предполагаемия му опит да се намеси в броенето на гласовете в щата Джорджия през 2020 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според проучването, което е направено от Центъра за изследване на обществото мнение „Асошиейтед прес-НОРК“ преди официалното повдигане на обвиненията в понеделник, около половината американци – 53 на сто – одобряват повдигането на обвинения от министерството на правосъдието срещу Тръмп за опитите му да остане на власт, след като вече беше загубил изборите през 2020 г.

Според резултатите от допитването 85 процента от демократите одобряват повдигнатите на 2 август от специален прокурор Джак Смит криминални обвинения; сред безпартийните избиратели този дял е 47 процента, а сред тези на републиканците – едва 16 на сто.

Като цяло всеки трети американец дава неодобрителна оценка, включително около две трети от републиканците.

Авторите на изследването правят извода, че безпрецедентните обвинения срещу бивш президент не са променили кой знае колко вече съществуващата фундаментална разделителна линия, прорязваща електората: мнозинството американци не одобряват Тръмп, но той остава популярен в средите на Републиканската партия.

Трийсет и пет процента от американците имат положително мнение за него, а отрицателно – 62 на сто. Но при републиканците позитивна оценка за бившия президент дават 70 процента от запитаните, а около 60 на сто искат той да се яви отново на избори за Белия дом.

Проучването е направено между 10 и 14 август, преди в понеделник Тръмп и 18 негови сътрудници да бъдат обвинени в Джорджия за опити да обърнат резултатите от президентските избори в щата, но все пак е направено в момент, когато имаше сериозни признаци, че такива обвинения неизбежно ще бъдат повдигнати. Към момента на изследването 51 на сто от пълнолетните американци са смятали, че той е действал незаконно в този случай, включително 16 процента от американците. Резултатите са подобни на тези, измерени при предишното проучване на АП-НОРК през юни.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *