АНТИКОЛЕДНИ БЕСОВЕ. Член Първи е жив.

АНТИКОЛЕДНИ БЕСОВЕ. Член Първи е жив.

Т.н. „Българска Коледа“ удивително ми напомня благоевградския музикален фестивал „Ален мак“. В града на Дядото всяка година се събираха певци и групи, които показваха политически песни. Нещо като реплика на западняшките хипита и техните сборища от рода на Уудсток. Пееха се антиимпериалистически и антивоенни парчета от правилните групи и солисти.
По времето на соца властта много си падаше да имитира всякакви видове ерзац и псевдо демократичност. Правеха се всякакви фестивали, асамблеи, спартакиади и пр. форуми, където соца показваше мускули и мощ пред вражеския свят на капитализма. Властта раздаваше награди, показваше всичко това по единствения телевизионен канал, а хората гледаха и възприемаха всеки по своему тая идеологическа вакханалия. Е, имаше, разбира се, и хубави изпълнения, които радваха публиката. Но патосът беше в плюс и определено дразнеше.
В сегашните времена се наблюдава същия лаишки ентусиазъм за пропагандно и агитационно утвърждаване на някакви измислени ценности – параван за днешните мошеници и далавераджии. Разликата е само в това, че тогава държавата ограбваше населението си с възторжени лозунги, а сега си го граби посред бял ден без да се укрива зад постановления, наредби и закони.
Член Първи е жив. Начело на държавата стоят измамниците и бандитите. Дали се припознават в абревиатурата БКП или в някакви други словосъчетания, няма никаво значение. Приликата е в това, че и онова не беше държава, а това сегашното още по-малко е държава.
Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *