Археолози откриха находка, разкриваща подробности за живота на робите в Помпей

Археолози откриха находка, разкриваща подробности за живота на робите в Помпей - 1

Археолози откриха находка, разкриваща подробности за живота на робите в Помпей

Археолози откриха малка спалня в римска вила близо до Помпей, която почти със сигурност е била използвана от роби, предаде Ройтерс.

Находката хвърля светлина върху живота на по-ниския обществен слой в древния свят, съобщиха от Министерството на културата на Италия. Стаята е открита във вила в Чивита Джулиана, на около на 600 метра северно от стените на Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди около 2000 години, предава БТА.

Там имало две легла, като само на едното е имало постелка, две малки шкафчета и керамични съдове, в които са открити останки от две мишки и един плъх.

Archaeologists have discovered a small bedroom in a Roman villa near Pompeii that was almost certainly used by slaves, throwing light on their lowly status in the ancient world, the culture ministry said https://t.co/xUkr3kEpAk

„Тези подробности още веднъж подчертават условията на несигурност и лоша хигиена, при които са живеели тези хора“, се казва в съобщение, разпространено от Министерството на културата.

Не е имало следи от решетки, ключалки или вериги, които да ограничават обитателите на стаята.

„Изглежда, че контролът се е осъществявал основно чрез вътрешната организация, а не с физически бариери“, казва Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк в Помпей.

Разкопките в Чивита Джулиана са проведени през 1907-1908 г., а след това отново от 2017 г., когато полицията разбира, че там са минали иманяри. Археолозите твърдят, че част от едно от леглата е разрушена от тунел, използван от крадците за достъп до друга част на вилата.

Помпей и околностите му са покрити с вулканична пепел при изригването на Везувий през 79 г., погубил хиляди хора, припомня Ройтерс. В резултат на изригването градът е засипан с дебел слой пепел, която запазва много от жителите и сградите му.

На мястото напоследък се наблюдава засилена работа на археолози, целяща да спре годините на разруха и занемаряване. Усилената дейност в голяма степен се дължи на наскоро приключил проект на стойност 105 млн. евро, финансиран от Европейския съюз.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано каза в неделя, че усилията за опазване и изследване на обекта ще продължат. „Това, което научаваме за материалните условия и социалната организация на тази епоха открива нови хоризонти за исторически и археологически изследвания“, заяви той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *