Асен Василев: За 2022 г. губим 500 млн. лева от превалутиране в евро

Асен Василев: За 2022 г. губим 500 млн. лева от превалутиране в евро

Асен Василев: За 2022 г. губим 500 млн. лева от превалутиране в евро

За 2022 година България губи 500 млн. лева от такси за превалутиране на лева в евро, без да се броят други такси. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Румен Христов относно приемането на еврото като разплащателна единица в България, предаде БТА.

Ползата от приемането на еврото обаче е най-вече в лихвените проценти, подчерта Асен Василев. В Европа банковите лихви се правят по индекси като ЮРОБОР и лихвата пада наполовина, както се видя в Хърватия, когато те приеха общата европейска валута. Това за България би означавало, че държавата ще пести още 500 милиона лева на година, а отделно българският бизнес – няколко милиарда лева годишно, подчерта той.

Асен Василев отговори и на други депутатски въпроси – за стокообмена с други страни и възможно ли е с търговията с тях да се избягват санкции срещу Русия. Отговори и на въпрос за съдебната защита при арбитражни дела.

Обсъждаме да има обмен на данни между данъчните администрации на България и Турция на ниво фактура, за да се види каква е реалната търговия и дали не се избягват санкциите към Русия, каза Асен Василев, като добави, че същото ще се направи и с Румъния и Сърбия. Намерението е да се увеличат данъчните приходи на всички тези държави, каза финансовият министър.

От началото на годината до 21 август стокообменът на България с Армения е бил 97,7 млн. лева и на годишна база за периода се вдига с близо 35 млн. лева (от 62,8 млн. лева). За същия период стокообменът на България с Грузия е бил 262 млн. лева и намалява на годишна база с 18 процента. За Грузия най-вече се изнасят горива. Информацията за търговията с тези страни се обменя с ЕС и за момента няма открити случаи за избягване на санкции към Русия, каза Асен Василев в отговор на въпрос на Румен Христов относно износа на стоки за Армения и Грузия.

По-добре е Дирекция „Съдебна защита“, която е в Министерството на финансите, да е към Министерството на правосъдието, защото тя се занимава най-вече с процесуално представителство. Това трябва да се прави от компетентни юристи, каквито има в Министерството на правосъдието, а не от финансовия министър, каза още Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител Златан Златанов относно съдебната защита на България по международни арбитражни дела.

България има доста тежки загуби на арбитражни дела, едно от които е на НЕК срещу „Атомстройекспорт“, (за оборудването за АЕЦ „Белене“), каза Василев. Това дело не е водено от дирекцията, но е водено от същите адвокатски кантори, които министерството използва, отбеляза министърът на финансите.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *