Атака срещу Паметника на съветската армия: Четирима задържани и политически реакции (ОБЗОР)

Посегателство срещу Паметника на Съветската армия

Атака срещу Паметника на съветската армия: Четирима задържани и политически реакции (ОБЗОР)

Арести след нападението над Паметника на съветската армия в София. Четирима души бяха задържани след поредната атака срещу монумента. Последваха и политически реакции.

Сигналът за напрежението постъпва снощи, малко преди полунощ, съобщават от МВР. Нападнат е и палатковият лагер на симпатизанти на „Левицата“ и „Възраждане“ в защита на паметника.

На място екипи на полицията установяват, че е пострадала жена, а дамската ѝ чанта е била открадната. Констатирани са и щети по монумента.

На видеа в социалните мрежи се виждат мъже, за които се твърди, че са фенове на ФК „Левски“, които чупят плочата с надписа на монумента и хвърлят димки през нощта.

Агитката издига транспарант с надпис „Демонтаж“. Мъже със сини шалчета изписват със спрей „Искаме български паметник“. На място екипи на полицията установяват, че е пострадала жена след напръскване със спрей.

Задържаните са на 26, 33 и двама на 29 години. Единият от тях е криминално проявен. Председателят на Националния клуб на привържениците на „Левски“ съобщи с пост във Фейсбук, че не познава нападателите.

„Не, не зная кои са хората зад тази проява и дали са левскари, но ги поздравявам искрено и се надявам, че са. МОЧА и останалите разделящи обществото комунистически символи трябва да отидат при мавзолея на един от най-големите национални предатели Г. Димитров“, написа Степан Хиндлиян.

Съпредседателят на „Левицата“ Мая Манолова поиска оставките на областния управител, на кмета на София и на районния кмет на „Средец“. „Отговорността за вандалщината, която се осъществява върху палатковия лагер, върху паметника на съветската армия е резултат от техни подстрекаващи действия през последните седмици“, каза тя.

„Призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на закона. Те отлично знаят, че след 22 часа не са разрешени протестите“, коментира и Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова насилието и омразата“ и нарече случая организирана провокация.

Има решение на Столичния общински съвет за преместването на фигурите от паметника на друго място. А относно строителната ограда, която трябва да се сложи около монумента с цел безопасност – планът е готов и внесен в Столичната община.

„Те имат нагласата да го разгледат на свое заседание във вторник, така че ако го получим във вторник или сряда, той ще бъде получен същия ден, в следващите дни – до края на следващата седмица, може да бъде поставена оградата. Няма срокове за преместването на паметника“, обясни Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“.

От областната управа на София също осъдиха остро вандалския акт с позиция до медиите. А лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече нападателите „млади дегенерати“’. „Съвременните еничари няма как да знаят, че точно това са правили и техните предшественици, еничарите от времето на Османската империя“, написа той.

От националния клуб на привържениците на „Левски“ му отговориха. „Искаме да заявим на лидера на партия „Възраждане“, че да наричаш публиката на „Левски“ еничари, далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето“, се казва в тяхната позиция.

След нападението са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *