Аферата „Добрев и компания“ всъщност е аферата „ГЕРБ“

Аферата „Добрев и компания“ всъщност е аферата „ГЕРБ“

За първи сме свидетели на залеза на ГЕРБ, макар и чак в третото властово издание на Борисов. Допълнено или преработено, това няма особено значение. Аферата „Добрев“ ще бъде експлоатирана по традиционния начин – Борисов ще я използва като транспарант и хоругва, на които с едър шрифт е написано „НИЕ СМЕ АНГЕЛИ И ПРОКУЖДАМЕ НЕГОДНИЦИТЕ, ПРОМЪКНАЛИ СЕ СРЕД НАС!“ Видяхме неведнъж тоя психотропен механизъм, олицетворен с помощта на десетки вече бивши влиятелни членове на ГЕРБ. Видяхме Фидосова, видяхме Дянков и Трайков, както и Румяна Желева и останалите, покосени от гнева на главатаря си, поради непослушание и други видове непокорности.
Борисов ще развява тая хоругва с особен и засилен ентусиазъм, защото отвсякъде го притискат неудобни и неприятни въпроси и проблеми, а имитацията на измислената му важна международна роля се оказа недостатъчна, за да прикрие политическата и управленската му немощ.
Аферата „Добрев“ обаче, за разлика от предишните скандали, свързани с едни или други кадри на ГЕРБ, дълбоко в себе си съдържа много по-силен и опасен заряд. Добрев беше фактор не само в Хасково. Добрев беше министър на икономиката и енергетиката. Под негово командване се разпределяха огромни капитали, в това число и европейски милиони. От неговата воля зависеха много съдби. Няма начин едноличният собственик на ГЕРБ да не е знаел това. Няма начин Борисов да не се опита да извлече дивиденти от оставката, която е подал тая заран или късно снощи на хасковски си болярин Делян.
Но, каквото и да направи Борисов, той не може и не е в състояние да скрие и прикрие, че Делян Добрев е олицетворение на модела „ГЕРБ“, който съществува и функционира от самото начало на структурирането на тая „партия“. Моделът „ГЕРБ“ е като фундамент на сграда и не може да бъде променен или видоизменен, освен ако сградата не се разруши, а на тоя политически парцел се проектира някакво ново здание.
Прогонването на Добрев няма да промени нищо в поведението и действията на гербджиите. Те ще си останат същите, докато са във властта. А ако не са във властта, гербаджиите просто няма да ги има. Съществуването им по единично би било незабележимо и неразпознаваемо в политическия мир. И ако Борисов и съратниците му се опитат да изиграят някакъв катарзис поради отстраняването Добрев, депутата със суджуците, шефа на общинския съвет в гр. Септември и разни други свои издънки, тая сценка ще претърпи пълен крах.
Аферата „Добрев и компания“ всъщност е аферата „ГЕРБ“. Слаба дрматургия, посредствена и семпла режисура, но пиесата се играе, защото публиката спи.P.S. Апропо! Хасковска ли беше фирмата, която продаде прословутите шест апартамента на Цветанов на цена много по-ниска от пазарната? И защо мълчат патриотите-националисти за скандала с Добрев? Хасково е град, известен с множеството привърженици на ВМРО, НФСБ и „Атака“?
Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *