Байдън одобри помощ за Тайван по програма за суверенни държави

Байдън одобри помощ за Тайван по програма за суверенни държави

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри прехвърляне на военна помощ за Тайван по програмата за външно военно финансиране или FMF, която обикновено се използва за суверенни държави, според уведомление, изпратено до Конгреса.Уведомлението, видяно от „Ройтерс“ в сряда, информира комисиите на Конгреса за намерението на Държавния департамент да отдели до 80 млн. долара средства по FMF в подкрепа на Тайван. „FMF ще бъде използван за укрепване на способностите за самоотбрана на Тайван чрез съвместни и комбинирани отбранителни способности и подобрена осведоменост за морската област и способности за морска сигурност“, се казва в уведомлението.Министерството на отбраната на Тайван изрази своята благодарност, но каза, че няма коментар с подробности за помощта. Ведомството отбелязва, че Съединените щати вече са помогнали за укрепването на бойните способности на острова съгласно съществуващите политики и закони.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

За уведомлението за Тайван първа съобщи „Асошиейтед прес“. Байдън ще поиска Тайван да се въоръжава през бюджета за УкрайнаКонгресменът Майкъл Маккол, републикански председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза, че се радва, че администрацията „най-накрая“ предоставя FMF на Тайван. „Тези оръжия не само ще помогнат на Тайван и ще защитят други демокрации в региона, но също така ще укрепят възпиращата позиция на САЩ и ще осигурят нашата национална сигурност от все по-агресивната ККП (Китайската комунистическа партия)“, казва Маккол в изявление.

FMF, най-голямата сметка за военна помощ, управлявана от Държавния департамент, предоставя основно безвъзмездна помощ на чужди правителства за закупуване на американско отбранително оборудване и военно обучение по програмата за чуждестранни военни продажби.

Служител на Държавния департамент потвърди уведомлението до Конгреса и каза, че решението да се предостави на Тайван помощ от FMF не отразява никаква промяна в политиката на САЩ.Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и предупреждава срещу всякакви форми на „официален обмен“ между Вашингтон и Тайпе. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.Китай многократно се е оплаквал на Съединените щати за военна помощ и продажби на острова. Неговото министерство на отбраната заяви, че американската армия трябва да спре всички форми на „военно споразумение“ с острова. Съединените щати, най-важният доставчик на оръжия за Тайван, миналия месец обявиха пакет за оръжейна помощ за Тайван на стойност до 345 млн. долара.Миналата седмица Съединените щати също одобриха възможна продажба на Тайван на стойност 500 млн. долара на инфрачервени системи за търсене и проследяване за изтребители F-16, както и друго оборудване. Сто години обсебеност: как Китай превръща Тайван в център на света

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *