Байдън посети изпепеления от пожарите хавайски град Лахайна

Байдън посети изпепеления от пожарите хавайски град Лахайна - 1

Байдън посети изпепеления от пожарите хавайски град Лахайна

Американският президент Джо Байдън обеща днес да подкрепя хората от остров Мауи „толкова колкото е необходимо“ при възстановяването от пожарите, които отнеха живота на повече от 114 души на хавайския остров преди почти две седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Фокусирани сме върху това, което следва. Това е дългосрочното възстановяване … и ще го направим заедно“, каза Байдън, който беше видимо развълнуван след обиколката на изпепеления град Лахайна. Той добави, че ще гарантира „гласове ви да бъдат чути“ и ще зачита местните традиции.

„Американският народ е с вас“, каза американският президент на оцелелите от пожарите на 8 август, застанал до губернатора на Хавай, Джош Грийн, сенатори от острова и един конгресмен от Мауи.

“Ще ви подкрепяме, колкото е необходимо“, каза Байдън, застанал до историческо баняново дърво, обгорено, но оцеляло от пожара. „Смятам, че това е мощен, много мощен символ за това, което можем и ще направим, за да преодолеем тази криза“, каза той.

Американският президент припомни личните си трагедии, като автокатастрофата, при която загиват първата му съпруга и дъщеря му. Той каза, че разбира какво изпитват хората на Мауи – „тази празнина в гърдите, като че ли си попаднал в черна дупка“.

Грийн благодари на Байдън за помощта му и похвали бързината на реакцията на федералните власти.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *