Балотажът на президентските избори в Гватемала ще бъде тест за демокрацията

Балотажът на президентските избори в Гватемала ще бъде тест за демокрацията

Балотажът на президентските избори в Гватемала ще бъде тест за демокрацията

Гватемалски борец срещу корупцията е сочен от мнозина за основния фаворит за спечелването на балотажа на президентските избори в неделя, което загатва, че страната може би е поела към нова ера след дългогодишно отстъпление от демокрацията.

Бернардо Аревало от прогресистката левоцентристка партия „Семиля“, който изненадващо излезе на второ място на първия тур, се радва на убедителна преднина в социологическите проучвания пред съперника си, бившата първа дама Сандра Торес от голямата, системна партия „Национално обединение на надеждата“ (УНЕ).

Аревало, 64-годишен бивш дипломат и син на бивш президент, оцеля при опитите на прокуратурата да му попречи да участва в надпреварата на фона на засилено международно наблюдение на изборния процес и твърдения за правителствена намеса срещу него.

Гватемалците ще изберат новия си президент в изключително тежък за централноамериканската страна момент, в който тя се бори с растящи проблеми с престъпността, над 55 на сто от населението живее под прага на бедността и същевременно страната е на първо място в региона по недохранване и миграция към САЩ.

Аревало обеща да разследва всички неправомерни действия на управляващите, а според анализатори при негова победа на изборите може да се стигне до разклащане из основи на статуквото, което трайно се установи в гватемалската политика през последните десетилетия. Предпоставки за това не липсват с оглед на обстоятелството, че избирателите са недоволни от корумпираните институции и от редовните репресии срещу политически противници и журналисти.

„Тези избори могат да доведат до коренна промяна. Те са тест за гватемалската демокрация“, каза Тамара Тарасюк, директор на програмата за върховенство на закона към Института за междуамерикански диалог, неправителствена организация.

Предизборният период беше изпълнен с нарушения.

Обявяването на резултатите от първия тур на 25 юни закъсня, след като няколко партии, включително тази на Торес, внесоха искане в съда за касиране на вота.

След това местно съдилище уважи искане на прокурор Рафаел Куручиче „Семиля“ да не бъде допусната до участие във втория тур заради твърдения, че оповестеният от партията списък с членовете ѝ съдържа мъртви души.

Куручиче и преди е атакувал антикорупционери и беше включен в „Енгъл“, черен списък на Държавния департамент на САЩ с „корумпирани и подкопаващи демократичните устои лица“.

Впоследствие Върховният съд на Гватемала отмени постановеното на по-долна инстанция решение за недопускане на „Семиля“ до участие в балотажа, което стана на фона на порой от международни критики за подкопаване на демократичните процеси, но въпреки това обиските и разследванията срещу партията продължиха.

Организацията на американските държави (ОАД), която изпрати мисия за наблюдение на изборите, обвини гватемалските власти „в очевидна намеса“ в изборния процес. Ръководителят на ОАД Луис Алмагро обяви след посещение в Гватемала по-рано този месец, че организираната престъпност е оказвала въздействие върху кампаниите на кандидатите за президент.

„Има различни групи, които искат да запазят безнаказаността и привилегиите си“, каза той.

Подобно на много други гватемалци, на които е омръзнала ситуацията в страната, 23-годишният студент Херсон Лопес се надява Аревало да донесе промяна.

„Той е човек, който няма корупционно минало“, каза Лопес в столицата Гватемала. „Нужни са нови лица, а не хора, които вече са били във властта и са компрометирани.“

На 14 януари президентът Алехандро Джаматеи, който няма право да се кандидатира за повече мандати, обеща мирни избори и мирно предаване на властта на победителя. Канцеларията му отказа да даде коментар за настоящата статия.

Твърденията за политически заговори са особено чувствителен въпрос в Гватемала, тъй като страната е наплашена от 30-годишния граждански конфликт, приключил през 1996 г. и изправил една срещу друга левицата и десницата, каза Доналд Дж. Планти, бивш посланик на САЩ в Гватемала.

„Левицата събужда страх и предразсъдъци сред част от елита“, каза Планти. „Всички усилия са насочени към това да се попречи на Арeвало да се яви на вота чрез най-различни нечистоплътни номера.“

Подкрепата от частния бизнес и международната общност ще бъдат от решаващо значение, ако и когато Аревало встъпи в длъжност, смятат експерти. Вероятно ще срещне трудности при реализирането на програмата на „Семиля“, защото тя няма да разполага с мнозинство в Конгреса, а това крие опасност от навлизане на страната в период на нестабилност.

„Всичко зависи от това дали и в каква степен ще го преследват отдясно“, каза Планти. „Светът гледа.“

Дори и да спечели, срещу Аревало може да бъде организиран голям отпор още преди да е встъпил в длъжност, смятат анализатори.

„Засега няма никакви признаци, че главният прокурор възнамерява да промени стратегията си да преследва онзи, който реши да се опълчи срещу статуквото“, каза Тарасюк от Института за междуамерикански диалог. „Защо им е да спират сега, при положение че може да им бъде потърсена сметка за това, което са вършили, когато са били на власт?“

Превод: Владимир Сахатчиев, БТА

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *