БАНКОВАТА ТАЙНА – НОВАТА ДИМНА ЗАВЕСА

БАНКОВАТА ТАЙНА – НОВАТА ДИМНА ЗАВЕСА

Банката, която при Борисов стана четвърта по големина, днес е най-големият проблем на същия този Борисов. Има стотици въпроси, на които трябва да отговаря както правителството, така и БНБ. Вместо това отново ни занимават с „комисии” комисийки, „банкова тайна”, списъци и поредни информационни събития – някакъв съмнителен списък на посетителите в банката и в кабинета на Цветан Василев.
Би било интересно, ако тези регистри, където ви записват на входа на всички банки в България, бъдат показани едновременно, дали няма да се окаже, че влизат едни и същи хора. Жалки и смешни оправдания. Как не се намери един достоен да каже, че е бил на посещение на ръководителя на една от големите банки. Та нали БНБ я определи като такава? За мен, простия ползвател на банкови услуги, единствения критерий за избор на банка е това, което констатира БНБ.
При това поведение на институциите, не виждам как ще избера коя банка може да бъде моята. Защото вече цяла година проблема с КТБ се обсъжда само политически, мутренски /кой кого излъгал/ и на махленско ниво. И за да не им търсим отговорност, днес се надпреварват да ни занимават с банковата тайна.Ама каква „банкова тайна” в България?
Достатъчно е да се видят публикациите във вестниците и списъци, платежни нареждания, разпечатки… Да не говорим, че всеки превод над 30 000 лева отива в ДАНС и финансовото разузнаване. Простичко е: образуваш проверка, изискваш сведения … Същото важи и за НАП. Няма българин, който ще откаже разпечатка от банковата си сметка, ако му правят лична ревизия. Причината: ако откаже, НАП ще поиска /и веднага ще получи/ разрешение по ред, предвиден в закона.
Та отново. За каква „банкова тайна”, за какви пет лева, както обича да казва Борисов. Или по точното е – за пореден път ДИМНА ЗАВЕСА. Всички вкупом /да не би не се харесат на електората /са за разкриване на банковата тайна. Дори надминаха представите ми за политически идиотизъм. ДЯСНАТА ГЕРБ в лицето на своя депутатка, преди минути по БНТ обяви позицията на своята партия в ефир: „Глас народен, глас божи!” Само че, компетентната депутатка не посочи кой е този народ. Онзи, който продължава да потрива ръце, защото според него „така им се пада на богатите” или онзи който е излъган от БНБ, от Искров, от министрите на финансите при БМБ1 и БМБ2, от правителства, които са давали зелена светлина на тези, които днес заклеймяват и които днес се крият зад процедури като „банкова тайна”? Та, ако разшифроваме казаното от депутатката, ще излезе, че ако „народът” поиска конфискация – ще конфискуват, ако народът поиска линч, ще има линч, ами ако поиска лагери? Вероятно ще ги построят? Каква дясна политика. Сталин ще се обърне в гроба.
И всичко това на фона на казаното от Европейската комисия в сряда, че България трябва да направи оценка на активите и стрес-тест на банковата система до декември 2015 г., а не както правителството смята през 2016 г.
И дали въпроса за банковата тайна е по-важен от въпроса колко банки ще издържат този стрес-тест, след като Брюксел твърди, че кризата с КТБ е показала „институционални и надзорни слабости“, т.е. че проблемът е в системата /банковата/, а тя се ръководи от БНБ.ПОСЛЕСЛОВ:
Преди дни ми се случи да попадна в една гъсто населена махала, където традиционно ми обясниха, че крадат, защото са гладни, че не си плащат тока, водата и данъците, защото са безработни, че не обичат лекарите, защото идвали бавно, а децата им са болни. А пък имало едни богати… Каква ли ескалация на накърнени чувства ще забушува, ако същите тези приятели разберат, че някой има пари в банка, че някой е изтеглил тези пари и че те са многоооо… А такива индивиди има не само в махали като посетената от мен, а във всички квартали на нашите родни селища. И са онзи електорат…, който иска и който определя „глас народен, глас божи…” .
И тук се сещам за Ю. Семьонов и романа му „Брилянти за диктатурата на пролетариата”. В тая книга много образно се разказва как крепостните селяни на един граф, като видели моряците-революционери, най-напред изболи с шило очите на конете, за които се грижели до момента на революционния пожар, защото те са на изедника-господар.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *