„Барби“ и „Опенхаймер“ не подкрепят традиционните руски ценности

"Барби" и "Опенхаймер" не подкрепят традиционните руски ценности - 1

„Барби“ и „Опенхаймер“ не подкрепят традиционните руски ценности

Кино хитовете от това лято – „Барби“ на Грета Гъруиг и „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан не отговарят на руските „традиционни духовни и морални ценности“, съобщава руското издание „Комерсант“.

Министерството на културата в Русия не препоръчва двата филма, които излязоха в един и същи ден, да се гледат, понеже те „не отговарят на поставените от държавния глава цели и задачи за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности“.

Ведомството също така посочва, че в руския боксофис вече успешно се показват руски филми, които са напълно в съответствие с духовните ценности на страната. Като пример са дадени филмът „Чебурашка“, както и „Свидетел“, който разказва за нахлуването в Украйна от руска гледна точка. Руският пропаганден филм „Свидетел“ бе бойкотиран масово от публиката. В първите дни след премиерата си събра малко под 20 хил. зрители в киносалоните, като средният брой зрители на прожекция е бил около четирима, пише „Дневник“.

Според заместник-министъра на културата Андрей Малишев представителите на филмовата индустрия отбелязват положителния аспект на намаляването на броя на филмите от холивудските студия в боксофиса. Той твърди, че липсата на чужди филми стимулира развитието на руското кино.

„Барби“ беше забранен и в други страни като Ливан и Алжир заради несъответствие с традиционните ценности, но за „Опенхаймер“ това е първа забрана. Действието във филма все пак се развива през втората световната война и загатва за началото на студената война. Обсъжда се интензивно темата за шпионажа и съперничеството между САЩ и Германия, в което голяма роля играе и Русия.

Въпреки че не са пуснати в кината, двата филма бяха публикувани в пиратски сайтове. Според „Комерсант“ в пиковия си период „Барби“ е бил изтеглен около 8 хил. пъти в Русия, а „Опенхаймер“ има около 4 хил. изтегляния.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *