Белият дом: Загрижени сме, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват бързо

Белият дом: Загрижени сме, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват бързо - 1

Белият дом: Загрижени сме, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват бързо

САЩ са загрижени, че преговорите между Русия и Северна Корея за оръжейни доставки напредват активно, каза днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс, информира БТА.

Кърби припомни на брифинг за журналисти, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил наскоро Северна Корея, според него за да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Москва.

Още новини от Украйна

По думите му руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун са разменили помежду си писма, в които се ангажират да увеличат двустранното сътрудничество. Според разузнавателна информация на САЩ друга официална руска делегация е пътувала до Пхенян след посещението на министъра на отбраната.

В рамките на споразуменията Русия ще получи оръжия, които планира да използват във войната с Украйна, каза Кърби. Той добави, че е възможно сделките да се отнасят и за суровини, които да помогнат на руската индустриална база в областта на отбраната.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом каза, че всякакви оръжейни споразумения между Русия и Северна Корея ще нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. „Призоваваме Корейската народнодемократична република да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел, да не предоставя или продава оръжия на Русия“, подчерта Кърби.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *