„Белият спасител“: Футболистът Майкъл Оър и защо Сандра Бълок може да се сбогува с Оскара си

„Белият спасител“: Футболистът Майкъл Оър и защо Сандра Бълок може да се сбогува с Оскара си

Вероятно по-запалените кино почитатели си спомнят лентата „Невидимата зона“, за която Сандра Бълок спечели „Оскар“ през 2009 г. Във филма тя играе ролята на Лий Анн Туи – реална личност, помогнала на световноизвестният футболист Майкъл Оър да бъде забелязан от NFL. Сега нов скандал може да коства наградата на актрисата.

Майкъл Оър, чийто път към спортната слава е в основата на филма „Невидимата зона“, съди семейство Туи с твърдението, че те са се възползвали от него.

Снимка:
Getty Images

Но да се върнем в началото за малко контекст.

Майкъл Оър е чернокож тийнейджър, който живее в дом за деца в Съединените щати. Тогава той е забелязан от бялата бивша мажоретка Лий Анн Туи. Тя проявява съчувствие към момчето и го прибира у дома, като по-късно става ясно, че Оър притежава страхотен талант за американски футбол. Семейството започва да развива дарбата му и го осиновява, като накрая Оър е избран в драфта на NFL.

Спортната слава на Майкъл Оър е безспорна. Биг Майк играе общо осем сезона в NFL и имуществото му е оценено на между 16 и 25 милиона долара.

Именно върху тази история е фокусиран филмът „Невидимата зона“. Лентата бързо се превръща в любима на публиката заради човешката тематика и щастливият край. Сандра Бълок печели „Оскар“ за главната роля, а семейство Туи… изкарват доста, доста пари.

Снимка:
Getty Images

И да се върнем обратно в 2023 г.

Преди дни Майкъл Оър подаде иск в съда, от който става ясно, че съди семейство Туи заради пропуснати ползи. Вече пенсионираният американски футболист твърди, че семейството са го използвали, за да изкарат пари и никога не го осиновяват наистина.

Снимка:
Getty Images

Вместо това, когато е 18-годишен, Оър е принуден да подпише т.нар. попечителство – Туи отговорят за финансовото състояние на Оър, но не го осиновяват в смисъла на това да станат семейство.

Оър твърди също, че след излизането на „Невидимата зона“ той не е получил „абсолютно нищо“, а на практика „филмът нямаше да съществува без мен“.

Семейство Туи отхвърля тези обвинения и ги определя като обидни и абсурдни. Отрича също да има голяма печалба от филма, въпреки че лентата печели повече от 300 млн. долара в световен мащаб и още милиони от домашни прожекции.

Снимка:
Getty Images

Теорията за „Белия спасител“

Заведеното от Оър дело предизвика драматичен обществен дебат, най-вече в Туитър. Според обществото филмът трябва да бъде заклеймен заради цялата история, а Оскарът на Сандра Бълок – отнет.

Появява е и ожесточен дебат за т.нар. „бял спасител“. Теорията за белия спасител съществува в киното от години и според нея в повечето известни филми за чернокожи винаги има един бял човек, който „спасява положението“ и им помага. Сещате ли се за филм, в който чернокожите сами спасяват себе си? Или спасяват бял човек с действията си? Примери за обратното има много.

Снимка:
Getty Images

Идеята за белия спасител се появява за първи път през 1915 г. с филма „Раждането на една нация“, обяснява филмовият професор Саманта Шепърд пред Би Би Си. Историята в него е за „нуждата от бели хора, които да спасят държавата“.

Снимка:
Getty Images

Подобен начин на разказване на история съществува и много спортни филми, сред които „Пътят на величието“ от 2006 г., лентата за бейсболната легенда Джаки Робинсън от 2013 г. и филмът за Джеси Оуенс от 2016 г.

„Това, което виждаме в този тип филми е, че дори историите на чернокожи звезди… не са за тях. Те са за праведноста и помощта на „белите сили“, обяснява Шепърд.

Сандра Бълок все още не е коментирала случая Оър-Туи.

Снимка:
Getty Images

А в съдебната зала…

Семейство Туи призна, че Оър реално е бил под попечителство, а не е осиновен. По време на пресконференция преди часове беше обявено, че семейството планира да прекрати попечителството си над Оър.

Въпреки това от семейството обявиха, че не планират да изплащат никакви пари на Оър. И контрират – той се опитва да ги изнудва.

Според техните твърдения футболистът е заплашил семейство Туи, че ще сподели с медиите негативна история за тях ако не му платят 15 милиона долара.

Снимка:
Getty Images

Семейството определено не е за жалене – Туи разпродават няколко франчайза за ресторанти за бързо хранене, които притежават, на стойност 213 млн. долара. Твърди се, че от филма „Невидимата зона“ са взели между 220 000 и 350 000 долара, както и 2,5% от всички печалби. Написали са две книги – и двете бестселъри.

Имат и неправителствена организация за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Неразбирателството между Туи и Оър вероятно ще доведе до истинска битка в съда, тъй като и двете страни не отстъпват в твърденията си. А дали Оскарът на Сандра Бълок ще бъде отнет – предстои да разберем.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *