Бившият Военен санаториум в Поморие се възражда

Бившият Военен санаториум в Поморие се възражда

Новият управител и бъдещите служители проведоха ползотворна срещаШефът на МБПЛР „Вита“ – Велинград, д-р Любомир Крантев, пристигна в черноморския град, за да вдъхне доверие и спокойствие на служителите в БДПЛР „Свети Георги“ – Поморие /бившия Военен санаториум/. С решение на Министерски съвет болницата се слива с „Вита“, а д-р Крантев ще бъде и неин мениджър.
Министерството на отбраната застава зад решенията на ръководството на МО при бившия Министерски съвет и е категорично, че ще ги изпълнява“, съобщи д-р Крантев. Тази информация се потвърждава и от две писма на министъра на отбраната Стефан Янев – до кмета на Община Поморие, Иван Алексиев, и до Омбудсмана на Република България, Мая Манолова. В тях се декларира, че Министерството на отбраната няма да ревизира позицията на предишното ръководство на МО относно актива в Поморие.
„Миналата седмица проведох разговор с ръководството на Министерството на отбраната по тяхно искане. Един от засегнатите въпроси беше казусът „Поморие“. От МО заявиха готовност да помагат по всички възможни начини и със средства, за да ускорят процедурата по прехвърлянето на имота и движимата собственост. В момента тече процедура по оценка на дълготрайните активи. Необходимо е лицензирана фирма да изготви оценка и след като приключи тази законоустановена процедура, министърът на отбраната ще прехвърли със заповед имота“, обясни шефът на „Вита“.
В качеството си на изпълнител на тази заповед, д-р Крантев ще разработи нова структура, щат и ще регистрира болничното заведение в Агенцията по вписванията. Следващата стъпка изисква разрешение от Министерството на здравеопазването за упражняване на дейността, а това ще даде възможност за представяне на поморийския санаториум в публичното пространство с нова идентичност – собствен облик и визия. Финализирането на административно-правните етапи ще даде юридическа възможност на управителя да предприеме започването на ремонтни дейности, да назначи служителите по щат, да създаде организация на работния процес и готовност за приемане на пациенти. Кога ще се случи това зависи от много фактори. Прогнозата на д-р Крантев е, че ще се реализира в края на април – началото на месец май. Според разчетите, които той е направил със специалисти – за обновяване на базата, внедряване на нова апаратура и техника, превръщайки болницата в съвременно лечебно и конкурентноспособно заведение, са необходими 5 милиона лева. „Това са много пари, с които не разполагаме в момента, но програмата е направена в дългосрочен план – до края на 2020 г. Базата е на МО и те са ангажирани да подпомагат и поддържат. Надявам се тази тенденция да се запази през годините. За начало са отпуснати 1 милион лева, които са добър старт“, заяви д-р Крантев пред служителите. „Отделно, при един добър мениджмънт, новото лечебно заведение ще акумулира приходи към МО. Една част от тях ще са за заплати, друга за поддръжка, за инвестиции… Желателно е в бъдеще, когато потръгнат нещата, да бъде осигурен и фискален банков резерв.“
На срещата със служителите д-р Крантев сподели, че „ВИТА“ – Велинград е на самостоятелна издръжка. Вече 16 години, откакто е управител на болницата като търговско дружество, не само няма дългове, а всяка година е на печалба. Това я превръща в уникална болница, защото няма друга такава в България, която всяка година е на печалба. За да се случи това и в Поморие , трябва да се изпълнят две условия: „Да не се краде! Да се ръководи правилно и ефективно!“, каквото верую изповядва д-р Крантев.
Успехът на „Вита“ се дължи на балансираната мениджърска политика и правилните разчети на разходите. Печелившото болнично заведение във Велинград доказва, че дори и в трудни условия, с добър управленски екип от специалисти и ръководител, всичко е възможно.
На срещата в бившия Военен санаториум в Поморие, д-р Крантев информира служителите за свършеното до момента, докъде е стигнала процедурата по трансформацията, вдъхна им увереност и гарантира, че всички ще бъдат назначени. На присъстващите бе предоставено заявление за постъпване на работа, което трябва да бъде придружено с мотивационно писмо. За д-р Крантев е от изключително значение квалификацията на служителите да отговаря на позицията, която искат да заемат. „Това е така, тъй като нямам уверение през годините – кой как е назначаван, дали е на подходящата за него позиция и може да изпълнява функциите, произтичащи от длъжностната му характеристика. За мен е без значение кой на кого е човек и дали е красив, а дали си върши работата. Ако заеманата длъжност не отговаря на квалификацията на служителя, ще се наложи преквалификация или ще заеме друга позиция. Идеята ми е да бъде преназначен досегашният персонал от Поморие. Ако е необходимо, ще търсим хора и от общината. Не от Велинград“, каза д-р Крантев.
В момента обектът е в ръцете на Министерството на отбраната и не е прехвърлен на „Вита“. Управителят на „Вита“ – Велинград се явява само в качеството си приемник, според решение на МО и в негово изпълнение. Към този момент той не управлява имота и не получава пари за стопанисването му. Уволнените служители, които ще бъдат преназначени, не са оставени „на улицата“. Те получават компенсации, а ръководството на МО е дало заявка – във възможно най-кратък срок процесът по прехвърлянето да се финализира, да започнат ремонтите и служителите да се върнат на работа. Това може да се случи най-рано през април, смята и министърът на отбраната Стефан Янев.www.nabrega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *