Бившият икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов бе обявен за „чуждестранен агент“

Бившият икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов бе обявен за "чуждестранен агент"

Бившият икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов бе обявен за „чуждестранен агент“

Бившият икономически съветник на Кремъл Андрей Иларионов бе обявен за „чуждестранен агент“, съобщи руското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Включването на дадено лице в списъка с чуждестранни агенти означава, че руските власти ще го следят внимателно и ще изискват от него подробна информация за източниците му на доходи, за разходите му и др., отбелязва Ройтерс.

Иларионов, който напусна поста си в Кремъл през 2005 г. и замина за САЩ, демонстрира критично отношение към руската инвазия в Украйна. Той определи руската политика през последните години като „катастрофа“, допълва британската агенция.

Министерството на правосъдието посочи, че Иларионов е „разпространявал фалшива информация“ относно руските власти и техните решения.

Междувременно германската прокуратура съобщи, че е започнала разследване във връзка със съмнения, че руски журналист, живеещ в изгнание в Германия, може да е бил отровен, предаде ДПА.

Говорител на прокуратурата в Берлин заяви, че разследването е започнало през май, но засега няма заподозрени лица.

Води се разследване за и предполагаемото отравяне на други двама руски изгнаници, които са се оплакали от здравословни проблеми, след като са присъствали на конференция в германската столица заедно с други критици на Кремъл. Предварителните данни обаче изключват възможността за отравяне, поне на територията на Германия, уточни говорителят.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *