Бивш пилот на Ферари съди Формула 1 за изгубена титла

Бивш пилот на Ферари съди Формула 1 за изгубена титла

Бивш пилот на Ферари съди Формула 1 за изгубена титла

Адвокатите на Фелипе Маса са започнали действия срещу Формула 1 и ФИА заради развитието на сезон 2008 при най-бързите. Тогава бразилецът, пилот на „Ферари“, остана втори в крайното класиране, отстъпвайки единствено на Люис Хамилтън, който пък спечели първата от седемте си титли.

Маса се прости с титлата в последната обиколка на заключителния старт от сезона в Бразилия.

Полемиката обаче е свързана с Гран при на Сингапур през същия сезон, когато Нелсън Пикет-младши катастрофира умишлено след нареждане от бокса, за да се появи кола за сигурност на пистата и така Фернандо Алонсо, с когото са съотборници, да може да спечели онзи старт.

В Сингапур „Ферари“ прави лош бокс, а Маса завършва тринадесети, докато Хамилтън е трети и така взима преднина пред бразилския си съперник. По-късно Бърни Екълстоун, тогава шеф на Формула 1, разкрива, че заедно с Макс Моузли (началник на ФИА), са решили да не правят нищо по случая. Причината е правило, което гласи, че щом даден пилот получи трофея си за шампион, нищо не може да бъде променено.

Маса обаче тръгва на съдебен поход, защото според адвокатите му е бил „жертва на конспирация, организиран на най-високо ниво във Формула 1 и ФИА“.

Искът гласи, че Фелипе е загубил десетки милиони евро като печалба и различни бонуси заради умишлената катастрофа в Сингапур. В крайна сметка Хамилтън стана шампион в онази година само с една точка преднина пред бразилския си опонент.

„Ясно и просто, Маса е истинският шампион от 2008 година, а Формула 1 и ФИА умишлено игнорираха събитията, които му отнеха титлата“, гласи официалното писмо на адвокатите му.

В него се допълва, че изгубената сума пари по никакъв начин не покрива сериозните морални и репутационни удари, които той е понесъл.

Самият Екълстоун, който днес е на 92 години, не си спомня да е давал интервю, в което признава бездействието си, както и това на Моузли.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *