Битката за редкоземните елементи се изостря. Ще бъде ли преодоляна доминацията на Китай?

Битката за редкоземните елементи се изостря. Ще бъде ли преодоляна доминацията на Китай?

Битката за редкоземните елементи се изостря. Ще бъде ли преодоляна доминацията на Китай?

Зеленият преход, за който упорито се говори от началото на настоящия век, и чието осъществяване вече е започнало, отваря все нови и нови фронтове. Един от най-важните е този на полето на т. нар. редкоземни елементи, влагани в производството на много модерни технологии, сред които електромобилите и вятърните турбини.

Редкоземните елементи са 17 сребристобели метала, които всъщност не са толкова редки в земната кора, но намирането на техни находища, чиято разработка да е икономически оправдана, е друг въпрос, посочва Ройтерс. Тяхната „рядкост“ по същество се крие в трудния технологичен процес по отделянето им от другите елементи, с които „съжителстват“ в една руда и превръщането им в материали, годни за употреба при производството на модерните технологични продукти, най-вече мощни постоянни магнити.

В момента Китай добива около 60 на сто от рудите, съдържащи редкоземни елементи, а делът скача до 85-90 на сто когато се стигне до преработката им и производството на крайна продукция, най-често под формата на различни оксиди. Извън Китай има едва пет предприятия, специално оборудвани, за да могат да преработват и извличат редкоземни елементи, посочва „Голдмън Сакс“ (Goldman Sachs).

Две от тези компании – американската „Ем Пи матириълс“ (MP Materials) и австралийската „Линас“ (Lynas), изглеждат твърдо решени да се преборят с китайската доминация, но проектите им се бавят или направо се провалят.

Плановете на „Линас“ да изгради рафинерия за редкоземни елементи в Тексас съвместно с местен партньор пропаднаха, твърдят запознати източници. Вместо това компанията се опитва да завърши изграждането на предприятието си в Западна Австралия, което среща много трудности, както и да построи завод в САЩ извън Тексас.

Плановете на „Ем Пи матириълс“ да открие свой завод за рафиниране на редкоземни елементи бяха забавени от пандемията и поради технически проблеми. „Преработката на редкоземни елементи е труден процес, който постоянно тръгва и спира“, призна през май главният изпълнителен директор и най-голям акционер в компанията Джим Литински. Изненадващо или не, вторият най-голям акционер в „Ем Пи“ е китайската „Шънгъ рисорсиз“ (Shenghe Resources), което неминуемо я прави силно зависима от китайските руди и китайските технологии.

Според анализатори, цитирани от сп. „Форин полиси“, САЩ трябва да се поучат от японския опит, за да опитат да се преборят с китайската доминация в сектора. След криза, възникнала през 2010 г., когато Китай спира вноса на редкоземни елементи и техните производни в Япония, Токио променя политиката си и започва да търси, а и да намира, други партньори, за да осигури жизненоважните суровини за технологичната си промишленост.

Един от тези партньори е именно австралийската „Линас“, който произвежда около 12 на сто от редкоземните оксиди в света благодарение на мината си в Австралия и рафинерията си в Малайзия. Към момента компанията доставя около 90 на сто от използваните в Япония неодим и празеодим.

По думите на главния изпълнителен директор на компанията Аманда Лакази показателен е начинът, по който различните страните опитват да се справят с китайското надмощие. Докато Япония търси партньори, за да се сдобие с желаните материали, САЩ заведоха дело в Световната търговска организация, а ЕС създаде група за изучаване на веригите на доставки на редкоземни елементи. „Познайте кой сега си е гарантирал сигурни доставки“, риторично пита Лакази.

САЩ вече също се опитват да работят с „Линас“, като на 1 август Пентагонът обяви грант в размер от 258 милиона долара за компанията в подкрепа на рафинерията в Тексас. Впоследствие се оказа, че този проект няма да се реализира.

Япония обаче не се задоволява само с партньорството си с австралийското дружество. Миналата седмица японската Агенция по металите и енергийната сигурност (JOGMEC) подписа споразумение с намибийската държавна минна компания „Епанджело“ (Epangelo) за проучване и разработка на находища на редкоземни елементи.

Сделката беше сключена по време на обиколка на японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура в пет страни от Африка, за които се знае или се предполага, че разполагат с богати залежи от редкоземни елементи. Освен Намибия групата на най-обещаващите включва Замбия и ДР Конго.

Японската агенция вече си партнира с компанията „Намибия критикъл метълс“ (Namibia Critical Metals) при разработването на находището Лофдал, което е богато на итрий, а има потенциал и за добив на диспросий и тербий – два от най-ценните редкоземни елементи, използвани при производството на постоянни магнити за батерии за електромобили и вятърни турбини.

И „Ем Пи“, и „Линас“ признават, че рафинирането на редкоземни елементи често е изключително мъчителен процес. 17-те метала от групата са изключително близки по атомното си тегло и разделянето им е трудно. Те трябва да бъдат отделяни в последователен ред, което не дава възможност на компаниите да подбират само желаните метали. Така например, за да стигнат до влаганите в магнитите за електромобилите неодим и празеодим, първо трябва да бъдат отделени по-малко желаните лантан и церий. А те съставляват около 83 на сто от залежите в разработваната от „Ем Пи“ мина в Калифорния.

„Ем Пи“ разчита на китайски технологии, след като през 2017 г. възобнови дейността на мината, но Китай ревниво пази някои от вай-важните си тайни в процеса на рафиниране. „През последните години Китай направи сериозни инвестиции, за да подобри процеса на рафиниране и превръщането на редкоземните елементи в така желаните магнити“, казва професорът по металургия в Университета на Бирмингам Алан Уолтън, цитиран от Ройтерс.

Китай освен това залага на рафинирането и позволява вноса на руди, съдържащи редкоземни елементи на преференциални цени. Тази стратегия гарантира, че другите страни ще се надпреварват в търсенето на нови залежи, но няма да са в състояние скоро да развият преработвателни мощности.

През миналата година „Ем Пи“ изнесе за Китай 43 000 метрични тона руден концентрат за рафиниране. Други страни – Виетнам и Мианма, например, също изнасят в Китай концентрат за преработка.

Рафинерията на „Линас“ в Малайзия работи с концентрат от Австралия, но може да бъде затворена догодина, тъй като властите в Куала Лумпур твърдят, че заводът изпуска радиоактивни отпадъци. „Линас“ отрича тези обвинения, но вече готви откриването на друга рафинерия в Австралия.

И други страни вече опитват да поемат по пътя на Австралия и Япония, за да се отърват от китайската зависимост. В Швеция и ЮАР например се подготвят проекти за извличане на редкоземни елементи от рудни отпадъци и странични продукти. По данни на „Адамас интелиджънс“ (Adamas Intelligence) те могат да задоволят около 8 на сто от глобалното търсене.

Това все пак е далеч от желаното. Според „Бенчмарк минеръл интелиджънс“ (Benchmark Mineral Intelligence) Китай рафинира около 89 на сто от нужния на индустрията неодим и празеодим, като се очаква до 2028 г. делът да спадне до 75 на сто. Още по-тежка е ситуацията по отношение на друг критичен метал – диспросий, който помага магнетизирането да се запазва при високи температура. През настоящата година 99 на сто от него се рафинира в Китай, а през 2028 г. този дял ще спадне до 94 на сто.

Всички данни говорят, че доминацията на Китай скоро няма да бъде преодоляна, но същевременно процесът вече е започнал. Всичко е въпрос на време, желание и инвестиции.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *