БЛЕСТЯЩ ФИЛЧЕВ! ХАРАКТЕР ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗА ДА СИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР. А КОЙТО ИМА ХАРАКТЕР Е МЪЖ, НЕ МИЖИТУРКА НА ВЛАСТТА!

БЛЕСТЯЩ ФИЛЧЕВ! ХАРАКТЕР ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗА ДА СИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР. А КОЙТО ИМА ХАРАКТЕР Е МЪЖ, НЕ МИЖИТУРКА НА ВЛАСТТА!

Блестящ Никола Филчев по БНТ. Същият. Същият Филчев, когото контролирани медии и политическите им чорбаджии изкараха луд, убиец, зловещ „сатана“ и всякакви други кретенски безумия. Филчев обаче не е за всеки. Филчев никак не е лесен за прегръщане от лапачите. По БНТ бързо и експресивно бившия главен прокурор Никола Филчев разкости главния проблем – защо съдебната ни система е затъваща от прогнилост.
Основното – КЪДЕ Е КОНТРОЛНАТА СИСТЕМА! Никола Филчев изрича онова, което останалите махащи гащи по телевизиите „корифеи на правната мисъл“, умишлено смутоляват. Простичко, ясно и категорично бившият главен прокурор обясни къде се къса нишката. А тя се къса там, точно там – ЧЕ УМИШЛЕНО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА СГАЗИЛИТЕ ЛУКА МАГИСТРАТИ.
Не, че няма контролни органи, подчерта Филчев, даже напротив – има Инспекторати и във ВСС, и в Министерството на правосъдието, всички с тлъсти заплати. Никой обаче нищо не прави, когато очевадно се трупат безобразия и грешки на магистрати, които водят до срутване на дела и оправдателни присъди, поради безобразия, вършени от прокурори и съдии.
Къде е контрола, попита Филчев. Защо никой не наказва съдии и прокурори и никоя по-висша инстанция не контролира онези – на по-низшите инстанции, които са сбъркали?!
Филчев с две изречения обясни как има механизъм и той е бил действащ още далеч назад в годините – когато ако някой се провини – съдия, или прокурор – моментално по-висшата инстанция сезира контролния орган и само след месец магистрата, сбъркал стъпката, е назакан.
Сега се вихри тотална безконтролност. АФЕРА крещи за това от години. Вадили сме документално потресаващи престъпления и безобразия, вършени от прокурори и съдии, но НИТО ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА, ЗА ДА СА ГИ НАКАЖЕ. НЕЩО ПОВЕЧЕ – ВСИЧКИ, ГАЗИЛИ ЗАКОНА, БЯХА ИЗДИГАНИ В КАРИЕРАТА!
Никола Филчев абсолютно резонно разкритикува идеята главният прокурор да бил избиран от парламента: „Главният прокурор не може да се подчинява на парламента и в това е същността на разделението на властите, защото в парламента са избрани лица от различни политически партии.“.
Филчев беше безпощаден и към битността да бъдеш главен прокурор: „Всички са ми ходатайствали за разни случаи! „Той е много добро момче, ами виж там, помагал ми е много…“, така идваха при мен всички премиери, президенти, министри на вътрешни работи и министри, докато бях главен прокурор. Срам и позор! Помня всички конкретни случаи с имена, главата ми е като компютър. Държавното ръководство говори с главния прокурор само за ходатайства и зад гърба ти гледа да те смачка, събира компромати и ги създават тези компромати, за да те държат на верижка“.
Филчев разгроми и идеята главният прокурор да бъде избиран от парламента, „както било в Америка“, така: „В Америка било така? И какво като в Америка е така? Ние да не сме Америка? Който не му харесва да отиде в Америка!…Кунева казала: „Четете особеното мнение към решение №3 на Конституционния съд!“. За нея не е важно решението, а особеното мнение… Близнашки… Излиза, че като той бъде назначен за конституционен съдия, тогава ще се оправят нещата… А го помня как от любимец на Ярослав Радев стигна до любимец на Росен Плевнелиев…“.
Никола Филчев разгроми и делото „октопод“: Делото „октопод“ – това дело е балон който служи за разправа с лични противници. Нали знаете, пускат го балона, аплодисменти, после бурни аплодисменти, даже някои са щастливи и накрая балона се пука. Искам да кажа на младия прокурор Светлозар Костов: Не фабрикувай доказателства, не манипулирай процеса, не принуждавай свидетелите и обвиняеми да лъжат, не монтирай обвинения, което значи – не бъди подъл, защото всичко това е престъпление!“
Това е Филчев. Учи се, Цацаров, учи се на характер. Въпреки че него или го имаш, или го нямаш. Другото е връткане.
Afera.bg
Основният двигател на съдебната реформа трябва да е Министерство на правосъдието, каза бившият главен прокурор Никола Филчев. И поясни, че тази реформа има две страни. Първата е да се реформира администрирането на съдебната система – това са Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерство на правосъдието, но втората и по-важна е да се реформира самото правосъдие – същинската му част – съдебната дейност на съд, прокуратура и следствие. За това не се говори, подчерта Филчев. И беше категоричен, че министърът на правосъдието е двигателят на реформата, той е мостът между изпълнителната власт и съдебната. “Това трябва да бъде сериозен човек, съдия с 20-30 години опит, който знае какво управлява и какво реформира”, препоръча бившият главен прокурор и си спомни, че такъв министър е бил Васил Гоцев. Името на сегашния призна, че не знае, но коментира, че “съдебната реформата не е да бърбориш по телевизията”.
Никола Филчев заяви, че на корупционен натиск са подложени всички магистрати. Той изтъкна изобилието от грешки в съдилищата и попита колко от контролните органи са констатирали това и са наказани съответните съдии и къде е нашата контролна система и резултата от контролните органи. Бившият главен прокурор беше категоричен, че трябва да работи контролната система, трябва сроковете в законите да са много строги.Бившият главен прокурор не смята, че ВСС ще бъде по-ефективен с две колегии, смята, че се увеличават възможностите за въздействие за корупционен натиск. Колкото до въпроса промените в конституцията за съдебната власт да се решават от Велико народно събрание или от обикновено, той изрази мнение, че е необходимо ВНС, защото това е въпрос за държавно устройство. Той е правил допитване до Конституционния съд по този въпрос през 2002 г. и смята, че това решение на КС е имало положително отражение, за да не може всяка партия, която има парламентарно мнозинство, да моделира основния закон по нейния интерес.
Той подчерта, че след като е работил с двама президенти, 3-4 премиери и министри на вътрешните работи, един не го е попитал как да направят правосъдието по-ефективно, но всички са му ходатайствали за разни случаи. “Това са разговорите. Срам и позор! Държавното ръководство говори само за ходатайства”, каза Филчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *